U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Tportal doznaje: Epidemiolozi se sastali s Barišićem, pričesti i krizme ipak se odgađaju

22.04.2021 u 11:11

Bionic
Reading

Pričesti i krizme na području Splitsko-dalmatinske županije ipak će biti odgođene, doznaje tportal

Epidemiolozi su prethodnih dana apelirali na ovaj korak zbog još uvijek visokih dnevnih brojki novozaraženih koronavirusom, kao i relativno nepovoljnom situacijom oko broja osoba na bolničkom liječenju od COVID-a 19, no nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije Marin Barišić u srijedu je dao neobičnu izjavu za Slobodnu Dalmaciju kojom je dao do znanja da na odgodu nije spreman.

'U ovom trenutku bi bilo nezgodno zabraniti pričesti i krizme, jer poslije dolaze ljeto, vrućine, i mislimo da se one tada ne bi mogle održavati', rekao je Barišić.

Sada će, čini se, ipak reterirati.

U četvrtak ujutro Barišić se sastao sa splitskim epidemiolozima i nakon toga će, po svemu sudeći, župama uputiti preporuku da se zbog epidemiološke situacije pričesti i krizme ipak odgode. Službene potvrde još uvijek nema: epidemiolozi objašnjavaju da neće iznositi detalje sa zatvorenog sastanka, ali i da su predstavnici Crkve barem u ovoj županiji dosad uvijek bili vrlo kooperativni i da su shvaćali ozbiljnost situacije. Danas je, kažu, ona i dalje alarmantna.

'Problem su obiteljska druženja nakon pričesti i krizmi, ona su glavni izvor zaraze', rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Odluka o odgodi, ipak, donosi se isključivo na razini pojedine nadbiskupije ili biskupije, kao što je to učinio riječki nadbiskup Mate Uzinić. Ovakva okupljanja formalno nisu zabranjena ukoliko se poštuju propisane epidemijske mjere, a zabraniti bi ih se moglo tek ukoliko se na lokalnoj ili nacionalnoj razini uvede neka vrsta lockdowna.