BORBA PO ŽUPANIJAMA

Neki imaju tonu afera na leđima: Koji se aktualni župani nadaju ostati u fotelji, a tko su im izazivači

05.05.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Osim velikih gradova, zanimljive bitke na nadolazećim lokalnim izborima vodit će se i u županijama. Iako se u dobrom dijelu njih očekuje da ih nastave voditi dosadašnji župani, iznenađenja su moguća

U Zagrebačkoj županiji za župana se kandidiralo četiri kandidata, a među njima i aktualni župan Stjepan Kožić. On na izbore izlazi sa svojom nezavisnom listom, ali ima podršku HDZ-a, Bandićeve stranke, HSLS-a, HSU-a i HNS-a. Planove mu eventualno može poremetiti SDP-ov Mihael Zmajlović.

Tko su sve kandidati za župana u Zagrebačkoj županiji, pogledajte OVDJE.

Pobjedi u Krapinsko-zagorskoj županiji nada se aktualni župan, SDP-ov Željko Kolar. U ovoj županiji među poznatim kandidatima je i Davor Dretar Drele, kandidat Domovinskog pokreta.

Tko su sve kandidati za župana u Krapinsko-zagorskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Jedno od iznenađenja moglo bi se eventualno dogoditi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ondje će u utrku aktualni župan Ivo Žinić, no ovaj put kao nezavisni kandidat. Nakon što je HDZ, zbog afere s nekretninama, jasno dao do znanja da Žinić neće biti njihov kandidat, on je napustio stranku i samostalno ušao u utrku. Protukandidat iz HDZ-a mu je mladi Ivan Celjak dok SDP podržava neovisnog Daniela Berdaisa, glavnog urednika i suvlasnika Radija Sisak.

Tko su sve kandidati za župana u Sisačko-moslavačkoj županiji, pogledajte OVDJE.

U ovoj županiji održavaju se i izbori za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine, a kandidati su Dušan Bjelajac kao nezavisni, Milan Vukelić kao nezavisni te Mirjana Oluić u ime SDSS-a.

U Karlovačkoj županiji pobjedi se nada aktualna županica, HDZ-ova Martina Furdek-Hajdin, a na to mjesto došla je prije godinu dana, kada je ostavku podnio Damir Jelić. Od ostalih kandidata u ovoj županiji u utrci su SDP-ov Stjepan Mikulandrić, Vlatko Ivka kao kandidat Domovinskog pokreta te David Gorup kao kandidat Živog zida.

Tko su sve kandidati za župana u Karlovačkoj županiji, pogledajte OVDJE.

I u Karlovačkoj županiji održavaju se izbori za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine, a kandidati su SDSS-ov Dejan Mihajlović, Dušan Predović iz Demokratskog saveza Srba te Mirko Martinović kao kandidat grupe birača.

Čak sedam kandidata u utrci je u Varaždinskoj županiji, u kojoj se pobjedi nada aktualni župan Radimir Čačić. Iako to nije vjerojatno, planove mu eventualno mogu poremetiti kandidati HDZ-a i SDP-a Anđelko Stričak i Barbara Antolić Vupora.

Tko su sve kandidati za župana u Varaždinskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Aktualni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren nada se još jednom mandatu, a osim njegove Mreže nezavisnih lista, podršku mu daje HDZ. Glavni protukandidat na izborima mu je SDP-ov Mladen Kešer, a kao kandidat se pojavljuje i bivši saborski zastupnik Željko Lacković.

Tko su sve kandidati za župana u Koprivničko-križevačkoj županiji, pogledajte OVDJE.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji još jedan mandat pokušat će osvojiti aktualni župan Damir Bajs. U utrku ide kao kandidat svoje nezavisne liste, ali ima podršku čak devet stranaka, među kojima i HSU-a, HSS-a, HNS-a, Reformista i GLAS-a. Iako je SDP dosad surađivao s Bajsom, na ove izbore ide sa svojom kandidatkinjom Sandrom Frčo dok će kandidat HDZ-a biti Marko Marušić.

Tko su sve kandidati za župana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pogledajte OVDJE.

U ovoj županiji biraju se čak dva zamjenika župana iz redova manjina. Za zamjenika iz redova češke manjine kandidirala se Tanja Novotni Golubić dok su za srpsku manjinu dva kandidata - Saša Lukić kao kandidat SDP-a i SDSS-a te Dragiša Žutinić, kojeg je kandidirao Domovinski pokret.

  • +12
Župani koji idu po još jedan mandat Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Čak četiri puta Zlatko Komadina biran je za župana Primorsko-goranske županije, a sada traži i peti mandat. Najveća konkurencija bit će mu HDZ-ov Gari Cappelli, ali i aktualni zamjenik župana Marko Boras Mandić, kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera.

Tko su sve kandidati za župana u Primorsko-goranskoj županiji, pogledajte OVDJE.

U Primorsko-goranskoj županiji također se bira zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine, a kandidati su Petar Mamula, kojeg predlažu SDP, PGS, IDS, HSU i HSS, te Dušan Stipanović, kandidat grupe birača.

Na posljednjim lokalnim izborima Darko Milinović izabran je za župana Ličko-senjske županije kao član HDZ-a, no u četiri godine dosta se toga promijenilo pa će ovaj put pokušati osvojiti mandat kao kandidat svoje stranke LiPO. HDZ kao protukandidata nudi Ernesta Pertyja, a koji se našao u medijima jer je promijenio nekoliko političkih stranaka.

Tko su sve kandidati za župana u Ličko-senjskoj županiji, pogledajte OVDJE.

I u ovoj županiji bira se zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine, a kandidati su SDSS-ov Milan Uzelac i Đorđe Gvozdić kao kandidat grupe birača.

Aktualni župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pokušat će osvojiti još jedan mandat u ime HDZ-a, a protukandidati će mu biti saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić te SDP-ov Mato Vukušić.

Tko su sve kandidati za župana u Virovitičko-podravskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Izbori za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine u ovoj županiji iznjedrili su dva kandidata - SDSS-ovog Igora Pavkovića te Stanišu Žarkovića, kojeg predlaže grupa birača.

Požeško-slavonska županija jedna je od rijetkih u kojoj aktualni župan neće u utrku za novi mandat. Naime zbog izmjena Zakona o lokalnim izborima zabrana kandidiranja, zbog presude za obiteljsko nasilje, primijenjena je na aktualnog župana Alojza Tomaševića. Upravo zbog optužbi za nasilje i činjenice da nije želio podnijeti ostavku na mjesto župana Tomašević je izbačen iz HDZ-a, a ta će stranka na ove izbore s kandidatkinjom Antonijom Jozić.

Tko su sve kandidati za župana u Požeško-slavonskoj županiji, pogledajte OVDJE.

U utrci za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine u ovoj županiji našli su se SDSS-ov Nikola Ivanović te nezavisna Tamara Puač, bivša SDP-ovka koja je izbačena iz stranke nakon što je kazneno prijavila bivšeg predsjednika Davora Bernardića.

U Brodsko-posavskoj županiji novom mandatu nada se aktualni župan HDZ-ov Danijel Marušić. Svoju kandidaturu u ovoj županiji istaknula je i Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta.

Tko su sve kandidati za župana u Brodsko-posavskoj županiji, pogledajte OVDJE.

U Zadarskoj županiji u utrku će aktualni HDZ-ov župan Božidar Longin, no ankete u nekim lokalnim medijima nisu mu naklonjene. Kao glavni protukandidati navode se SDP-ov Zlatko Marasović te Antonio Vučetić, kojeg podržavaju HNS, HSLS i DSU.

Tko su sve kandidati za župana u Zadarskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Najizgledniji za pobjedu u Osječko-baranjskoj županiji je aktualni HDZ-ov župan Ivan Anušić. Od ostalih kandidata tu su u ime Domovinskog pokreta Škorina sestra Vesna Vučemilović te dugogodišnji HNS-ovac Ivica Mandić. SDP je u ovoj županiji doživio šok nakon predaje potpisa, kada se ustanovilo da njihov kandidat Denis Ambruš nema dovoljno valjanih potpisa, zbog čega mu kandidatura nije uvažena.

Tko su sve kandidati za župana u Osječko-baranjskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine u ovoj županiji kandidirali su se SDSS-ov Radomir Čvarković, Boško Gvero iz Demokratskog saveza Srba te Vojislav Bojanić kao nezavisni.

Zanimljiva utrka bit će i u Šibensko-kninskoj županiji. Osim aktualnog župana HDZ-ovog Gorana Pauka, koji ide po novi mandat, kandidat za župana je i aktualni gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Tko su sve kandidati za župana u Šibensko-kninskoj županiji, pogledajte OVDJE.

I u ovoj županiji bira se zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine, a izgledno je da će to biti SDSS-ov Ognjen Vukmirović, jedini kandidat.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon 16 godina vladavine HDZ-ovog Bože Galića moguće je da će doći do preslagivanja karata. HDZ u utrku ide s aktualnim načelnikom Općine Andrijaševci Damirom Dekanićem, no najveći konkurent mu je dojučerašnji stranački kolega i aktualni dožupan Josip Dabro. Nedavno je napustio HDZ, kandidat je grupe birača, no u utrci ga podržava Domovinski pokret. Od poznatih imena, u njoj su još bivši policijski inspektor Nikola Kajkić, kojeg podržavaju i Most i Hrvatski suverenisti, te bivši saborski zastupnik Mosta i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, nezavisni kandidat.

Tko su sve kandidati za župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Što se pak tiče utrke za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine, kandidati u ovoj županiji su SDSS-ov Srđan Jeremić, bivši SDSS-ovac Dragan Crnogorac te nezavisni Rado Lazić i Tatjana Mirić.

HDZ-ov Blaženko Boban, unatoč aferi s požarom na filmskom setu, pokušat će osvojiti još jedan mandat župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od poznatih imena u utrci su još SDP-ov Ranko Ostojić te aktualni gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, kojeg podržavaju Nezavisna lista mladih, Pametno za Split i Dalmaciju i HSLS.

Tko su sve kandidati za župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pogledajte OVDJE.

U Istarskoj županiji, koju već godinama drži IDS, na izborima ne bi trebalo biti previše iznenađenja. Glavni je konkurent aktualni gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić. U utrci su još SDP-ov Danijel Ferić te HDZ-ova Irena Hrstić.

Tko su sve kandidati za župana u Istarskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Za zamjenika župana iz redova talijanske nacionalne manjine u Istarskoj županiji kandidati su nezavisni Jessica Acquavita te Valmer Cusma.

Na krajnjem jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, novi mandat pokušat će osvojiti HDZ-ov Nikola Dobroslavić. Sudeći prema anketama u dubrovačkim medijima, to bi mogao ugroziti nestranački Roko Tolić, kojeg podržavaju SDP, HNS, Reformisti i platforma Dubrovnik - Naš grad. U križaljci se još spominju Mostov Božo Petrov te Terezina Orlić iz Dubrovačkog demokratskog sabora.

Tko su sve kandidati za župana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pogledajte OVDJE.

Bivši HNS-ovac Matija Posavec sa svojom nezavisnom listom ide u osvajanje još jednog mandata na čelu Međimurske županije. Podržavaju ga HNS, HSLS, Centar i Demokrati. Najveći konkurent mu je SDP-ov Mario Medved, kojeg podržavaju HSS, HSU, MDS, Reformisti i Laburisti. HDZ u utrku šalje Gorana Gotala.

Tko su sve kandidati za župana u Međimurskoj županiji, pogledajte OVDJE.

U svim županijama izbori će se održavati i za županijske skupštine, a tko su sve kandidati, možete pogledati OVDJE.