dobre vijesti

Negativni nalazi iz domova za starije u Zadru

10.04.2020 u 14:32

Bionic
Reading

U Zadarskoj županiji pet je novozaraženih koronavirusom i sada je ukupno 66 pozitivnih na COVID-19, a dobra je vijest da su negativne sve testirane osobe iz domova za stare i nemoćne, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera CZ, načelnik stožera Šime Vicković izvijestio je jutros da su stigla dva pozitivna nalaza, jedan je vezan uz Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, a jedan uz Zadar.

U priopćenju koje je naknadno poslano novinarima navodi se da su još tri osobe zaražene i one su također vezane uz biogradsku bolnicu.

Dobra je vijest da su sve testirane osobe iz domova za stare i nemoćne negativne na koronavirus, ističe se u priopćenju.

Na konferenciji za novinare zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je kako je u jedinici intenzivnog liječenja COVID odjela još uvijek četvero pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

"Nastojat ćemo i njih vratiti na samostalno disanje. Što se tiče pacijenta koji je pao s prvoga kata COVID odjela, on se dobro oporavlja, stabilno je i planira se njegov otpust iz JIL-a. Nema novih zaraženih liječnika ili medicinskih sestara. Na COVID odjelu je ukupno devet pacijenata", dodao je.

Epidemiolog Alan Medić objavio je kako su među uzorcima koji su na testiranju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo i dva iz jednog doma za starije osobe.

Imamo jednu štićenicu doma s povišenom temperaturom, i nju i njezinu kolegicu smo testirali. Rezultati će biti gotovi danas. Svi štićenici domova se testiraju kod nas u zavodu jer imamo mali kontingent testova za slučajeve kada je potrebno brzo djelovanje. Kad dobijemo rezultate, onda ćemo i po tom pitanju biti pametniji, napomenuo je Medić.

Medić: Velika pažnja usmjerena na domove za starije 

Na novinarski upit je li to jedina sumnjiva situacija koju su dosad imali u zadarskim domovima za starije i nemoćne, Medić je kazao kako su imali pozive iz domova.

Prema naputku, kada se dogodi sumnjiva situacija, s liječnikom koji je zadužen za taj dom postupamo tako da procijenimo situaciju ako je riječ o pojedinačnom pacijentu. Kada je jedan febrilan, njega se automatski stavlja u izolaciju i odmah ga se vodi na testiranje. Imali smo jednu situaciju gdje je dvoje korisnika bilo blago febrilno i odmah smo izašli na teren. Testirali smo ih i oba su nalaza negativna, istaknuo je Medić.

Na nama je da i dalje pratimo situaciju. Zaista moramo veliku pažnju usmjeriti na domove za starije jer jedan djelatnik može slučajno zaraziti korisnika nehatom ili nemarom, iako ne vjerujem da to itko više radi nemarom. Postrožili smo mjere i u svakodnevnom smo kontaktu sa svim domovima. Kada god imamo suspektnu situaciju, odmah šaljemo svakog štićenika na testiranje, poručio je epidemiolog Medić.

Na zadarskom području ukupno je 611 osoba u samoizolaciji, 1615 je iz nje izašlo, a za 44 osobe počela je samoizolacija.