prognoza vremena

Nedjelja nestabilna sa suncem, kišom i susnježicom, no snježne kataklizme nema na vidiku

13.01.2019 u 07:19

Bionic
Reading

Iako alpski krajevi kao i sam jugoistok Europe muku muče s golemim količinama snijega, fronta koje bi u naše krajeve mogle donijeti veće nestabilnosti, neće biti niti sljedećih nekoliko dana. Nedjelja pokazuje promjenjivo lice, bit će i duljih sunčanih razdoblja, no ponegdje snijega, susnježice i kiše

U nedjelju će vrijeme biti promjenljivo, mjestimice uz slabu kišu, na kopnu i uz malo susnježice i snijega. Sredinom dana bit će duljih sunčanih razdoblja. Vjetar će biti slab, u drugom dijelu dana umjeren jugozapadni, a navečer u gorju i jak.

Na Jadranu će slab i umjeren sjeverozapadnjak, duž obale mjestimice i bura, krajem dana okrenuti će na jugozapadnjak te jačati.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od -6 do -1, na Jadranu od 0 do 5, a najviša dnevna između 4 i 8 na kopnu te od 7 do 11 °C na obali i otocima, javlja DHMZ.

Na istoku će zemlje slabih oborina biti uglavnom ujutro, na granici kiše i snijega, te navečer kada bi to uglavnom trebala biti kiša.

Puhat će pritom slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar i bit će manje hladno nego danas, i ujutro i danju. Podjednako toplo, s najvišom dnevnom temperaturom od 7 do 9 stupnjeva, bit će i u zapadnijim predjelima. I tu su uz promjenljivu naoblaku moguće mjestimične slabe oborine.

hak

Prometna prognoza za 13. siječnja

Mjestimice će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima, a u unutrašnjosti može biti i malo susnježice i snijega. Zbog niskih temperatura tijekom jutra moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Gust promet i gužve očekuju se na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a zbog pojačanog priljeva vozila ponegdje su moguća i duža čekanja.


U trajektnom i katamaranskom prometu ne očekuju se poteškoće.

Zapuhat će jugozapadnjak, prema kraju dana moguće i jak. Njega će biti i u gorju, javlja HRT. Na sjevernom pak Jadranu potkraj nedjelje zapuhat će jugo. U ovim će predjelima biti dosta sunca, ali i razdoblja s oblacima, pri čemu ponegdje u Gorskome kotaru i Lici treba računati na malo kiše, uglavnom u višim predjelima i susnježice ili snijega. A na moru samo rijetko može pasti malo kiše.

Sedmodnevna prognoza Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nje će biti i ponegdje u Dalmaciji, pri čemu u Zagori nije isključena susnježica pa i snijeg u jutarnjim satima uz mogućnost smrzavanja oborine na tlu. Vjetar uglavnom slab, samo na otvorenome ponegdje umjeren sjeverozapadni, uz mirno i malo valovito more.

Sjeverozapadnjak će na južnom Jadranu na otvorenom biti jači, pa i more može biti umjereno valovito. U ovom dijelu Hrvatske također je mjestimice moguće malo kiše, osobito na otocima i otvorenome moru.

  • +5
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najviša temperatura bit će od 7 do 12 stupnjeva.

U ponedjeljak prijepodne bit će pretežno oblačno, mjestimice uz kišu, a uglavnom u gorju može biti i slabog snijega. Poslijepodne se očekuje prestanak oborine i djelomično razvedravanje sa zapada.

Od utorka će biti djelomice i pretežno sunčano. U unutrašnjosti će puhati umjeren, na udare mjestimice i jak jugozapadni vjetar u ponedjeljak okrenuti na sjeverozapadnjak koji u utorak na udare u istočnim predjelima može biti i olujan. Na Jadranu će umjereno jugo okrenuti na sjeverac i buru.