KOSOR ODLUČNA:

'Nećemo povući tužbu za genocid protiv Srbije'

04.11.2011 u 21:19

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da hrvatska vlada nema namjeru povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid.

Izjava u kojoj premijerka Jadranka Kosor komentira podnesak, kojim Srbija Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu daje dopunske argumente u postupku pred ICJ-em povodom međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, objavljena je na internetskoj stranici Vlade RH.

'Nemamo namjeru povući tužbu i vlada koju će voditi HDZ neće povlačiti tužbu', izjavila je Kosor. Naglasila je da je samo vlada ovlaštena za povlačanje tužbe, napominjući da o tom pitanju vlada nikada nije razgovarala niti ga je razmatrala.

'Ali to ni na koji način ne dovodi u pitanje naše razgovore i pregovore o drugim pitanjima', rekla je Kosor, izdvojivši kao najvažnije neriješeno pitanje zatočenih i nestalih, a ključ za rješavanje tog pitanja je u, kako je rekla, dokumentaciji JNA.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.

Najnoviji srbijanski podnesak, kako prenosi agencija Beta, sastoji se od 320 stranica i 76 pratećih dokumenata na oko tisuću stranica. Do zakazivanja glavne usmene rasprave u ovom postupku ostaje još da Hrvatska u pisanom podnesku uzvrati na dodatne argumente Srbije, a rok za to sud će odrediti naknadno.