MILANOVIĆ O TRAŽENJIMA BRUXSELLESA

'Nećemo od Hrvatske napraviti Grčku, ali još ćemo malo rezati'

04.04.2014 u 16:04

Bionic
Reading

Europska komisija traži dodatna rezenja u hrvatskom proračunu, navodno je riječ o 1,3 milijarde kuna. Vlada mora novi plan dostaviti Bruxellesu do kraja travnja. Premijer Zoran Milanović komentirao je to u Karlovcu

'Cijelo vrijeme razgovaramo s Europskom komisijom, dakle to opet nije na koljeno ili na histeriju, nego to traje godinama. Naše prve mjere prilagodbe su bile prilično izdašne i velike. To je gotovo 1,8 posto BDP-a, to su veliki iznosi. Komisija je u svojim preporukama tražila 2,3 posto. Ne znam hoćemo li moći doći baš do tog iznosa. Međutim, ići ćemo još malo prema tom iznosu, ali ne način da od Hrvatske napravimo situaciju kao u Grčkoj, da ubijemo svaki rast, svaku mogućnost ulaganja. Dakle, to tako ne može biti', istaknuo je premijer Milanović.

Podsjetimo, Europska komisija zatražila je od Hrvatske dodatno smanjenje proračunskog deficita za 1,3 milijarde kuna jer se strukturni deficit u ovoj godini mora smanjiti za 2,3 posto BDP-a. Gdje će Vlada naći još 1,3 milijarde kuna za rezanje, nije posve jasno, no u oporbi upozoravaju da to nikako ne smije biti kroz nove poreze koji bi bili teški socijalni udar na građane.