potvrdio i capak

Neće stati samo na liječnicima i sestrama, uskoro u bolnice bez covid potvrde neće moći niti pacijenti!

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 24.09.2021 21:49
  • Objavljeno 24.09.2021 u 18:49
KB Dubrava

KB Dubrava

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tjedan dana ostalo je do obaveznih covid-potvrda za ulaz u bolnice. Kako N1 neslužbeno doznaje, osim zdravstvenih radnika i zaposlenih u drugim djelatnostima u krugu bolnica, obaveznu covid potvrdu da su preboljeli koronu ili se cijepili ili imaju negativan test morat će i imati i svi pacijenti, osim hitnih slučajeva

Struka je pripremila dva dokumenta, prvi je već poznat – riječ je o obveznim covid potvrdama za zaposlene u zdravstvenom sustavu, a drugi se tiče pacijenata. Kako neslužbeno doznaje N1 u Ministarstvu zdravstva – sve je spremno i za obvezno uvođenje covid-potvrda za sve pacijente koji nisu hitni.

Dakle, u bolnicu na pregled moći će ući samo oni koji su cijepljeni, preboljeli koranavirus ili s negativnim testom. A da se ovoga puta misli ozbiljno, potvrđuje ministar Beroš koji zdravstvenim djelatniciima poručuje – izostanak s posla neće biti plaćen.

'Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, neki zahvat, trebat će imati covid potvrde. Isto tako, covid potvrdu trebaju imati i oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat, koji generira aerosol, jer je to onda velika opasnost za one koji su u blizini. Njihove posjete također će trebati imati covid potvrde, npr. pratnja trudnicama, roditelji koji prate djecu na hospitalizaciju te svi koji posjećuju hospitalizirane bolesnike, kazao je Capak za HRT.

“Neće moći prisustovati poslu i napravit će problem sebi i sustavu. Sustavu jer će ravnatelji morati naći zamjenu, a sebi jer neće biti na poslu i neće moći primiti naknadu za isti”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Oštra poruka i iz Vlade – testiranje na teret proračuna za one koji se nisu ili neće testirati, a rade u zdravstvenom sustavu neće biti dugog vijeka.

“Snositi taj trošak nije dugoročno rješenje jer svi moramo biti solidarni i odgovorni”, kaže glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje laniramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom”, kazao je Beroš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!