krunoslav kušec

Predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara: Podržavamo cijepljenje, nismo za covid potvrde

23.09.2021 u 21:46

Bionic
Reading

'Danas nam je na sastanku Ministarstva zdravstva obećan sastanak idući tjedan s ministrom zdravstva. Ja očekujem da će sastanak biti konstruktivan, da ćemo početi rješavati nagomilane probleme u zdravstvu', kaže Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno

'Jedan bitan problem je rad blagdanom. Ne želimo da nas zaduže većom radnom mjesečnom satnicom, zbog toga smo i protestirali. Želimo za sve isti radni fond sati. Druga točka našeg zahtjeva je nedostatak medicinskih sestara. To je ogroman problem. U sustavu nas je sve manje, sve veći je odljev medicinskih sestara, općenito zdravstvenih djelatnika van Lijepe naše. I naravno, očekujem da se što prije riješi koeficijent, odnosno Uredba o koeficijentima, jer, pogledajte, ta uredba se rješava već godinama i očekujem da će se što prije riješiti, najkasnije u mjesec, dva.', gostujući u RTL-u Danas rekao je Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno govoreći o nezadovoljstvu u zdravstvu.

Dodao je kako će biti sličnih prosvjeda kao i današnji, ako ne dođe do nekihi pomaka u pregovorima. Kušec ističe kako su se za prosvjed dogovorili i prije uvođenja covid potvrda.

'Sindikat medicinske sestre/tehničari, naravno, podržava cijepljenje. Međutim, mi nismo za covid potvrde, doduše, u manjem broju. Pa, iz principa. Cijepljeni djelatnici mogu prenijeti koronu. A daljnje naše akcije, vidjet ću s izvršnim odborom sindikata i sa našom pravnom službom, pa ćemo odlučiti koji su nam daljnji koraci.', kaže.

  • +15
Zagreb: Prosvjed zdravstvenih djelatnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kušec napominje kako u sustavu zdravstva nedostaje otprilike 4000 medicinskih sestara. 

'Sad vam radi jedna sestra na 20-ak pacijenata, što je stvarno izvan svake granice. Kako spriječiti odlazak medicinskih sestara? Naš prijedlog je da se uvede beneficirani radni staž. Zašto? Zato što upravo s tim beneficiranim radnim stažom zaustavit će se taj odljev medicinskih sestara i dat ćemo poticaj novim generacijama da izaberu tu našu plemenitu struku.', poručuje Kušec.