Premijer plenković

'Neću dopustiti korištenje represivnog aparata u predizborne svrhe, pa ni članovima Vlade'

10.04.2017 u 19:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostovao u RTL Danas i Dnevniku HRT-a gdje je komentirao situaciju Agrokoru nakon što je vođene te tvrtke u problemima preuzeo vladin povjerenik Ante Ramljak.

'Prije svega hoću reći da je Vlada nakon što je izglasan zakon čvrsto preuzela vodstvo procesa, ali mogu reći i političku odgovornost za njegov uspjeh,' kazao je Plenković za RTL Danas.

Rekao je i da smo se našli u situaciji kakvu Hrvatska u gospodarskom smislu do sada nije imala, niti je slutila niti je mogla računati da bi nam ovakva prijetnja u smislu gospodarskih i financijskim poteškoća mogla biti na dnevnom redu.

Smatra da su za rješenje krize u Agrokoru našli jedini ispravni put donošenjem zakona, u skladu s ustavom i praksom drugih zemalja i imenovali su izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka.

No postavlja se pitanje hoće li u daljnjem procesu upravljanja Agrokorom banke voditi glavnu riječ?

Plenković vjeruje da šest banaka kreditora Agrokora podržavaju vladine poteze.

'U ovom trenutku je teško je reći koji će biti krajnji rezultat procesa. Optimist sam što u okviru Agrokora ima mnogo kvalitetnih kompanija', kazao je premijer komentirajući mogući ishod procesa.

Pleneković smatra da se Ivica Todorić u cijeloj priči ponio vrlo odgovorno.

Upit da li je moguće da se dogodi ovakva anomalija i kaos i da nitko ne snosi odgovornosti je li to moguće i hoće li itko snositi odgovornost Plenkovića je malo uznemirio.

Odgovorio je da on nije vidio kaos, nego veliku kompaniju u poteškoćama. 'Ona je nastala kako je nastala ima volumen koji je velik i značajan, sistemski značajan za cjelokupno gospodarstvo', kazao je Plenković.

Naglasio je da je to vrlo značajno jer iz oporbe daju aluzije da su sporo reagirali.

'Upravo obratno u tišini smo radili, donijeli zakon umirili gospodarstvenike i burzu, nije se dogodio krah ni jedne kompanije. Ljudi nisu ostali bez radnih mjesta. Ako je bilo oskudice na policama ona je bila kratka i privremenog karaktera. Drame nije bilo, a garantiram da je neće bi biti', kazao je premijer.

Na novinarsko inzistiranje o odgovornost  Plenković je kazao da ukoliko je bilo elemenata koji se ne podudaraju sa zakonom nadležna tijela moraju reagirati po službenoj dužnosti.

'Neću dopustiti da se  na bilo koji način i  od bilo koga u predizborno vrijeme dovodi u situaciju da se na bilo kakve političke kalkulacije koristi politički aparat', poručio je Plenković

Za Dnevnik HRT-a Plenković je  prokomentirao položaj ministra financija Zdravka Marića ističući da on dobro radi svoj posao. 'Kvalitetan je političar i ministar. Dobro je obavio posao na poreznoj reformi u kontekstu stabilizacije hrvatskih makroekonomskih aspekata. Nije počeo karijeru u Agrokoru nego je radio na sebi i puno prije', rekao je nabrajajući poziotivne učinke Marićevog rada.

Komentirajući kaznene prijave koje su vezano za krizu u Agrokoru podnijeli Božo Petrov i Miro Bulj Plenković je kazao kako je Most u cijelosti stao iza zakona i izbora Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika. 'Imaju pravo iznositi stavove, ali ja kao predsjednik Vlade ni na koji način u ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe, pa ni članovima Vlade', rekao je te dodao kako 'postoje institucije koje se tim temama bave po službenoj dužnosti'.

Govoreći o ulozi Antonia Alvareza III. Plenković je kazao kako se rad o predstavniku važne savjetničke kuće. 'Ramljak će razgovarati s njim te vidjeti hoće li se nastaviti suradnja', dodao je. Naglasio je kako će se 'pravo restrukturiranje Agrokora gotovo sigurno izvesti s nekim od svjetski najvećih eksperata'.