ŠTO KAŽU KOLEGE

Ekonomisti se slažu: Ramljak je najbolji čovjek za Agrokor, ali...

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 12.04.2017 12:47
  • Objavljeno 10.04.2017 u 10:29
Ekonomisti o Ramljaku: Ljubo Jurčić, Damir Novotny, Mladen Vedriš

Ekonomisti o Ramljaku: Ljubo Jurčić, Damir Novotny, Mladen Vedriš

Izvor: tportal.hr / Autor: Auto

Domaći ekonomisti koje je kontaktirao tportal za Agrokorova povjerenika Antu Ramljaka ne nalaze loše riječi – čovjek s velikim iskustvom, ekspert za financije i restrukturiranja, nominalno – najbolji čovjek za izazovan posao

No Ramljak, ali ni bilo tko drugi na njegovoj poziciji, zasigurno sam ne može napraviti čudo. Ekonomisti podcrtavaju da je sada najvažnije da Ramljak sastavi tim stručnjaka kojima vjeruje i s kojima će koordinirano napasti Agrokorove probleme i presjeći koje tvrtke ostaju u koncernu, a koje idu na bubanj.

Ekonomist Mladen Vedriš rekao je tportalu kako misli da je Ramljak apsolutno kompetentan u financijskom sektoru i poznaje materiju.

'Poznaje i odnose i ljude s kojima će svakodnevno komunicirati. To je razuman i primjeren odabir u ovoj situaciji', rekao je Vedriš te dodao kako Ramljak sada brzo mora pohvatati konce i paralelno pregovarati s dobavljačima, bankarima i samom kompanijom.

Damir Novotny, koji osobno vrlo dobro poznaje Ramljaka, rekao je kako ima veliko iskustvo i kao takav je sigurno jedan od boljih u širokoj lepezi mogućih izbora. 'Neće mu biti lako, bojim se da to nije pitanje jednog čovjeka, treba stvoriti dobar tim koji će stvoriti zaokret inače firma ide u stečaj kako je Zakon i predvidio', rekao je Novotny.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić potvrđuje da je Ramljak vrstan poznavatelj financija i bankarstva, no i kako Agrokor neće moći restrukturirati bez stručnjaka za pravo, knjigovodstvo, tehnologiju i naravno – trgovinu.

'On poznaje poslovne financije i transakcije. Sad sve ovisi o tome kakvu će ekipu imati. Morat će imati i povremene savjetnike koji će poznavati tehnologiju pojedinih kompanija u Agrokoru; ti ne moraju biti stalno u timu i, naravno, ne smiju imati nikakve privatne interese. U svakoj kompaniji koja se ruši ima lobista koji žele profitirati', rekao je Jurčić.

Zaključio je kako Ramljakov posao neće ići bez jakog kontrolinga koji će mu svakih nekoliko dana potvrditi kako se situacija raspliće.

Ramljak je od 1997. do 2007. bio predsjednik uprave hrvatske podružnice austrijske financijske kuće CAIB, u kojoj je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Nakon toga prelazi u fond Quaestus koji je osnovao bivši ministar financija Borislav Škegro. Ondje ostaje do 2012., kada preuzima vođenje Sektora energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). U CEI ga je postavila Vlada Zorana Milanovića, kada je Radimir Čačić kao ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik bio nadležan za energetiku.

Ramljak je bio zadužen za praćenje i evaluaciju rada javnih poduzeća i razvoj strateških projekata. Ramljak je bio i u Nadzornom odboru HEP-a, gdje ga je postavio Čačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!