PLAĆE DO USKRSA

Bankari se smilovali: Agrokoru stiže 150 milijuna eura. Što s mjenicama - ne znaju

10.04.2017 u 13:43

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima šest banaka, kreditorima Agrokora, izjavio je kako je dogovoreno da će banke osigurati likvidnost koncerna u visini do 150 milijuna eura

S Plenkovićem su razgovarali predstavnici Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erstea, Raiffeisena, Sberbank i VTB-a.

'Bankari su podržali zakonski i institucionalni okvir koji smo donijeli za Agrokor. Dobro poznaju povjerenika Antu Ramljaka i  naš pristupu kojim želimo strukturirano i organizirano izaći iz postojeće krize. Dobili smo potvrdu kako će biti osiguran novi kredit Agrokoru u visini do 150 milijuna eura. Tim novcem bit će plaćeni dobavljači i osigurani novci za plaće radnika do Uskrsa', izjavio je Plenković.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić ispred koordinacije odbora kreditora Agrokora, kazao je da banke podržavaju program restrukturiranja Agrokora i potvrdio da će osigurati dodatnu likvidnost od 150 milijuna eura.

Plenković je rekao kako je s bankarima razgovarao i o problemu mjenica. 'Banke su izrazile razumijevanje tog problema. Onaj tko je bio krajnji korisnik tih sredstava, treba ih i otplatiti', istaknuo je Plenković.

Na pitanje tko je odgovoran za mjenice - Agrokor ili dobavljači, čelnik Zabe nije bio jasan.

'Ne mogu komentirati. Mjenice su složena situacija u odnosu na banke i dobavljače. Kreditori su izdali priopćenje da će s dobavljačima tražiti optimalno uređenje odnosa s klijentima', izjavio je Živaljić.

Budući da je standstill podrazumijevao upumpavanje 300 milijuna u Agrokor, Živaljić je upitan znači li to da slijedi i nova tranša, a novinare je zanimalo i što će biti s Antoniom Alvarezom III.

'Standstill je izvan snage stupanjem ovog zakona na snagu. Dogovorili smo likvidnost od 150 milijuna eura. Naša očekivanja u skladu su s donošenjem ovog zakona i ne mogu komentirati, trebamo vidjeti kako će teći izbor konzultanta, banke će biti dio tog procesa', rekao je Živaljić.

Na pitanje koliko će članova vjerovničkog vijeća biti, Plenković je kazao da će u njemu biti banke koje su jako izložene i domaće banke.

'Od pet članova bit će dva člana iz reda banaka', kazao je Plenković. Male banke trebale bi kontaktirati s povjerenikom, koji će pokrenuti suradnju i s njima. Vrlo je izgledno da će se ići i prema tom koraku, jer to može pomoći kompaniji da normalno posluje', dodao je Plenković.

Ante Ramljak je rekao kako on sad preuzima ulogu uprave, a trenutne članove uprave će pitati samo da mu pojasne neke stvari. 'Ali da dolaze na posao svaki dan, nije potrebno', rekao je.