presedan

Neće biti na listiću: Hoće li Colorado zaustaviti Trumpa?

20.12.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump neće se moći naći na glasačkom listiću u saveznoj državi Colorado ako postane kandidat republikanaca za predsjednika. Trumpova sudbina sada ovisi o Vrhovnom sudu SAD-a, a odmah se postavilo pitanje o tome kako bi njegovo izbacivanje s predsjedničkih izbora 2024. godine u jednoj državi utjecalo na šanse da ponovno zauzme mjesto u Bijeloj kući

Presuda Vrhovnog suda Colorada utvrdila je da Trump nema potrebne kvalifikacije da bude predsjednički kandidat jer klauzula ustava te zemlje još iz vremena Američkog građanskog rata zabranjuje svakom pojedincu da obnaša saveznu ili državnu dužnost ako je 'sudjelovao u pobuni'. Odluka se za sada odnosi samo na sudjelovanje na republikanskim predizborima, ali ima znatno šire implikacije.

Kritičari su mjesecima tvrdili da Trump ne bi trebao imati pravo biti kandidat na izborima 2024., optužujući ga da je motivirao one koji su upali u američki Kapitol 6. siječnja 2021. svojim neutemeljenim tvrdnjama o izbornoj prevari nakon što je izgubio od predsjednika Joea Bidena, piše Newsweek.

Prije presude Vrhovnog državnog suda u utorak, sudac nižeg suda u Coloradu već je ocijenio da je Trump sudjelovao u pobuni poticanjem napada na Kapitol i nastojanjem da obori rezultate izbora 2020. On se potom žalio na presudu o pobuni i opetovano govorio da nije počinio nikakvo zlo u događajima koji su se odigrali 6. siječnja.

Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, za Newsweek je najavio žalbu Vrhovnom sudu SAD-a, a presudu iz Colorada nazvao je 'shemom za uplitanje u izbore', čiji je cilj pomoći Bidenu da pobijedi na reizboru 2024.

'Ne iznenađuje to da je Vrhovni sud Colorada, koji su imenovali demokrati, presudio protiv predsjednika Trumpa, podupirući ljevičarske planove koje financira Soros da se umiješa u izbore u ime Joea Bidena uklanjanjem imena predsjednika Trumpa s glasačkog listića i eliminacijom prava glasača Colorada da glasaju za kandidata po svom izboru', rekao je Cheung.

  • +7
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Glasnogovornik Vrhovnog suda Colorada odbio je Newsweekov zahtjev za intervju i komentar u utorak.

Uz odbacivanje Trumpovih tvrdnji o slobodi govora, većina koja je donijela odluku Vrhovnog suda u Coloradu također je istaknula zašto vjeruju da je sudjelovao u pobuni.

'Predsjednik Trump nije samo poticao pobunu', stoji u nepotpisanom mišljenju većine. 'Čak i kada je opsada Kapitola bila u potpunosti u tijeku, nastavio ju je podržavati opetovano zahtijevajući da potpredsjednik Mike Pence odbije obavljati svoju ustavnu dužnost i pozivajući senatore da ih uvjeri da zaustave brojenje elektorskih glasova. Ove radnje predstavljaju otvoreno, dobrovoljno i neposredno sudjelovanje u pobuni.'

Presuda iz Colorada neće stupiti na snagu do odgovora Vrhovnog suda SAD-a na Trumpovu žalbu.

Ako ga uklone s glasačkog listića u Coloradu, to bi uništilo njegove šanse za pobjedu u državi na predsjedničkim izborima 2024., a ona ima devet glasova elektorskog kolegija. Međutim uklanjanje s glasačkog listića u Coloradu neće nužno spriječiti Trumpa, glavnog kandidata u utrci za predsjedničku nominaciju GOP-a, da se vrati u Bijelu kuću. No ako bi druge države slijedile primjer Colorada, to bi već bila druga priča.

Trump je izgubio Colorado za 13 postotnih bodova 2020. i ne treba mu ta država u projekcijama za pobjedu na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Ali opasnost za bivšeg predsjednika je da će više sudova slijediti primjer Colorada i isključiti ga iz utrke u državama u kojima mora pobijediti da bi se vratio u Bijelu kuću.