POBUNA U VINOGRADSKOJ

'Ne želimo raditi pobačaje umjesto kolega'

12.12.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Specijalisti ginekolozi iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice nezadovoljni su odlukom da ubuduće obavljaju pobačaje na zahtjev kod pacijentica iz KB-a Sveti Duh, jer su se u toj ustanovi svi ginekolozi pozvali na priziv savjesti i odbijaju raditi pobačaje

S obzirom da se u Sestrama milosrdnicama na priziv savjesti poziva polovica od 22 ginekologa, dvije su bolnice u studenom potpisale sporazum po kojem će sve žene koje zatraže pobačaj biti pregledane na Svetom Duhu i upućene na zahvat u Sestre milosrdnice.

Kako se doznaje, svi ginekolozi iz Sestara milosrdnica svoje su nezadovoljstvo izrazili u pismu upućenom Ravnateljstvu bolnice. U njemu ističu kako oni ispunjavaju svoju zakonsku obvezu obavljanja pobačaja i ne žele raditi tuđi posao, te drže da priziv savjesti ne može biti selektivan već ga treba zakonski definirati i odrediti na što se on može odnositi i pod kojim uvjetima.

O protivljenju ginekologa iz Sestara milosrdnica bilo je govora i u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gdje su sanacijska ravnateljica te ustanove Vesna Šerić i specijalist ginekolog Dubravko Lepušić prenijeli nezadovoljstvo svojih kolega i zatražili od Ministarstva zdravlja da to pitanje u skoro vrijeme riješi na drugi način.

'Očekujemo od Ministarstva da odredi način kako će svaka ustanova za sebe riješiti pitanje obavljanja pobačaja, a ne da mi preuzimamo posao drugih', poručila je Šerić.

'Osobno mislim da je nemoguće pozvati se na priziv savjesti samo za obavljanje pobačaja, a istodobno se na njega ne pozvati za neke druge postupke, poput amniocenteze ili elitne djelatnosti kao što je potpomognuta oplodnja. Ako je netko vjernik onda ne može raditi ništa od toga', smatra Lepušić.

Kako se doznaje, dosad ni jedna pacijentica iz Svetog duha nije preusmjerena na pobačaj u Vinogradsku, a ravnatelj Svetog Duha Mladen Bušić kaže kako njegova ustanova izvanredno surađuje s KBC-om Sestre milosrdnice na svim područjima.

'KB Sveti Duh poštuje sve zakone i odgovorno obavlja svoju ulogu. I danas i sutra i zauvijek radit ćemo odgovorno svoj posao, štiteći pritom interese svih pacijenata', ustvrdio je Bušić.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić kaže pak kako svaka bolnica, pa tako i KB Sveti Duh, mora imati rezervno rješenje kojim će osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev, a jedan od njih je i angažman specijaliste ginekologa izvan bolnice, kako su to pitanje riješile neke druge bolnice.