USTAVNI STRUČNJAK ZA TPORTAL:

'Ne vidim ništa sporno u tome da komunalni redari ulaze u dvorišta, ali...'

09.02.2018 u 20:10

Bionic
Reading

Zvonimir Lauc, ustavni stručnjak i predsjednik Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu, ne vidi ništa malignoga u prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, protiv kojeg se podignula velika halabuka, ponajprije u dijelu u kojem se komunalnim redarima daju ovlasti da legitimiraju građane, ulaze u dvorišta, obilaze okućnice i izdaju prekršajne prijave. Predlagač zakona je HNS-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar

Lauc kaže da na sam sadržaj prijedloga zakona nema nikakvih posebnih primjedaba, ali naglašava da je glavno pitanje primjena u praksi. Jer, kako ističe, propis primjenjuje konkretna osoba xy, a kako će postupati i je li taj komunalni redar kao osoba moralan ili nije, drugi je par rukava.

'Onaj koji izravno primjenjuje zakon mora znati tumačiti ono što je propisano na za to adekvatan način', ističe za tportal Zvonimir Lauc. A tumačenje je, objašnjava, prostor između onog što piše kako bi trebalo biti i onoga što jest kad konkretna osoba ima uvid u to kakvo je stanje dvorišta, prostora oko zgrade…

Zato je, smatra, potrebna edukacija osoba koje će provoditi zakon.

'Činovnici, službenici i posebno oni koji izvršavaju zakon i koji imaju posebne ovlasti moraju proći posebno obrazovanje', smatra predsjednik Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu.

Dakle u prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu navodi se kako je u provedbi nadzora komunalni redar, između ostaloga, ovlašten: zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica i sl.), doći na okućnicu i u dvorište zgrade ili druge građevine, na šumska, poljoprivredna i druga zemljišta te ih pregledati, narediti vlasniku, odnosno korisniku da u nužnom opsegu odstrani drveće, drugo raslinje, životinje i druge stvari. Moći će i podnijeti kaznenu prijavu ako utvrdi da se odluke o komunalnom redu ne poštuju.

'Pomalo miriše na lokalnu policiju'

Lauc smatra kako je sasvim normalno to da komunalni redari imaju ovlasti legitimirati jer moraju identificirati osobu koju su zatekli ili koja je počinila nešto za što se sumnja da je povreda komunalnog reda.

No u javnosti postoje strahovi od zloupotrebe.

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u četvrtak je, tijekom rasprave o prijedlogu zakona, kazala kako komunalni redari još samo nemaju ovlasti vjenčavati, dok saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović smatra da je zahtjev gradonačelnika potpuno promašen te da je komunalnim redarima pretjerano davati ovlasti policije jer oni za takvo što nisu školovani ni obučeni te ne mogu glumiti policiju. Postoje i kritike da se tako stvara lokalna policija kojom će upravljati lokalni šerifi.

Lauc se slaže da ovaj prijedlog 'pomalo miriše na mogućnost da komunalni redari potencijalno postaju lokalna policija'. Napominje međutim da puno zakona igra tu ulogu, a jedan od njih je i Zakon o pravu privatnosti, i dodaje da se nikad nešto ne može tumačiti temeljem jednog propisa, članka ili stavka.

>>> Komunalni redari od sada će vam moći ulaziti u dvorište

'Sve se mora imati u vidu. Nisam takav da odmah gledam negativno', poručuje Lauc.

Mora postojati način na koji će se spriječiti neodgovorne pojedince da gomilaju smeće u dvorištima ili sankcionirati vlasnike koji ne skupljaju za svojim životinjama.

'Tko je nezadovoljan, može se žaliti'

'Uvijek govorimo kako je na Zapadu, a tamo su takve stvari riješene i nema govora da će netko na takav način zagađivati okoliš ili narušavati životni prostor', napominje Lauc.

Na upit smatra li da je odredba o davanju komunalnim redarima ovlasti legitimiranja protuustavna Lauc kaže da postoje duge odredbe koje štite građane, putem kojih mogu tražiti zaštitu suda i upravnih tijela.

'Anomalija uvijek ima i uvijek će ih biti. Tko je nezadovoljan, ima redovan put zaštite svojih prava. Može se žaliti županijskom uredu državne uprave, ministarstvu koje se time bavi. Postoji procedura. U krajnjem redu, postoji tužba Ustavnom sudu', zaključio je Lauc.

  • +10
Predrag Štromar, ministar koji predlaže sporni zakon Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić