UPOZORENJE DRŽAVNOG ZAVODA

Ne uzimajte svojevoljno lijek protiv radioaktivnosti

19.03.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) upozorio je danas da svojevoljno uzimanje jodne profilakse kao mjere zaštite od unosa radioktivnoga joda može biti potencijalno opasno po zdravlje

Iz DZRNS-a su večeras priopćili da s ostalim stručnim organizacijama za slučaj nuklearne i radiološke nesreće prate stanje u Japanu kako bi se javnost mogla na vrijeme informirati te poduzeti potrebne mjere zaštite. I dalje smatraju da na području Hrvatske ne treba očekivati radioaktivnost iz ugroženih japanskih elektrana, koja bi zahtijevala bilo kakve mjere zaštite i spašavanja stanovništva.

U hrvatskim medijima danas je objavljeno da su Geigerovi brojači su u Hrvatskoj rasprodani i da građani u ljekarnama traže tablete joda koje štite od posljedica zračenja, a koje se u Hrvatskoj ne mogu kupiti jer nisu registrirane.

Po posljednjem službenom izvješću japanskih služba mjerodavnih za nuklearnu i radiološku sigurnost koje se odnosi na vrijeme danas do 13,30 sati ima naznaka da je tzv. Hiper spasilački tim vatrogasnog odjela grada Tokija uspješno doveo električnu energiju u nuklearnu elektranu Daiichi u prefekturi Fukushima.

Taj tim počeo je jučer raditi na toj zadaći i, po svemu sudeći, uspješno je priključio pričuvne izvore napajanja NE Daiichi na vanjsku energetsku prijenosnu liniju. Dodaje se da se planira da će u 14 sati početi dostava vode u nukelarku. Od 18 radnika koji rade na toj zadaći u nuklearki, jedan radnik bio je izložen radijaciji od 106,3 mSv (mikrosiverta) bez unutrašnje kontaminacije koja nije utvrđena ni kod drugih radnika, a medicinska pomoć do sada nije bila potrebna ni u jednom slučaju.

Također i dalje nema promjena u režimu međunarodnih letova i plovidbe preko većih japanskih zračnih i pomorskih luka, a nije nužno ni provjeravati kontaminaciju putnika koji dolaze iz Japana.