NAKIĆ S KOHOM-OM

'Ne uvode se liste čekanja kod obiteljskog liječnika'

18.08.2016 u 20:04

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Dario Nakić sastao se u četvrtak s predstavnicima Koordinacije obiteljske medicine (KOHOM) koji su ga upozorili na prekobrojne administrativne obveze i veliki broj pacijenata po timovima ordinacija obiteljske medicine. Nakić je sugovornike, predvođene predsjednicom KOHOM-a Vikicom Krolo, izvijestio o 'planu kontinuiranog rada na povećanju timova obiteljske medicine te dodatnih ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu', izvijestilo je Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo je navelo da se planira postupno smanjivati broj pacijenata na maksimalno 1500 po obiteljskom liječniku.

'Uz navedeno se razmatra i mogućnost uvođenja administratorskog osoblja koje bi pokrivalo više timova obiteljske medicine te tako dodatno rasteretilo medicinsko osoblje administracije koja je svakako sporedna djelatnost pored one ključne za zdravstvene djelatnike, a to je svakako kvalitetna zdravstvena skrb', konstatiralo je Ministarstvo.

Također, na sastanku se jasno istaknulo, piše Ministarstvo zdravlja, kako se ne uvode liste čekanja u obiteljsku medicinu, već se samo želi dodatno naglasiti kako je bitno uvesti red u primanje pacijenata te da će oni hitniji slučajevi svakako imati i dalje prednost dok će za druge pacijente vrijediti preporuka za ranijim naručivanjem kako se već sada radi u velikom broju ordinacija obiteljske medicine.


'Dakle, radi se o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se maksimalno povećala kvaliteta obrade pojedinog pacijenta te da bi se na neki način osiguralo dostatno vrijeme za obradu pacijenta dok je u isto vrijeme jasno kako se određena minutaža (20 minuta) ne može jednoobrazno primjenjivati na svaki pojedini pregled. Pri tome je 20 minuta zapravo okvirno vrijeme pregleda koje bi se moglo primijeniti na većinu pregleda dok će se u isto vrijeme, dakako, voditi briga o specifičnosti problematike svakog pacijenta', navodi Ministarstvo.

Na sastanku je odlučeno kako će se zajedničkim radom i suradnjom raditi na postizanju veće kvalitete i efikasnosti, dostupnosti primarne zdravstvene zaštite na dobrobit svih naših pacijenata, zaključilo je Ministarstvo zdravlja.