MILANOVIĆ U LONDONU

'Ne treba nam tsunami već stabilna plima investicija'

24.02.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović boravi u Londonu gdje sudjeluje na investicijskom forumu Europske banke za obnovu i razvoj. U svom izlaganju Milanović se prisjetio hrvatskog pregovaračkog puta, a osvrnuo i na trenutačno ekonomsko stanje u Hrvatskoj

Premijer Zoran Milanović istaknuo je na londonskom investicijskom forumu kako je Hrvatska prošla kroz najdulji i najteži pregovarački proces u povijesti Europske unije.

'Ali to je bilo za neko dobro, vjerujem. Jer je potaknulo reforme, zakonodavne promjene koje su bile neizbježne, ali za koje smo pokazali hrabrost i odlučnost.'

No to još nije kompletna reforma, smatra Milanović koji je objasnio kako se treba posložiti cijeli niz zakona kako bi se moglo reći da je reforma počela. 'To je zakonodavno usklađivanje. Reforme počinju sada. Moramo se mijenjati i promjena mora biti snažna', ustvrdio je premijer.

Milanović se u svom izlaganju dotaknuo i monetizacije autocesta. Rekao je da je kao odvjetnik bio u timu Ministarstva vanjskih poslova i financija te da su 1994. u Londonu, u jeku rata, tražili novac za izgradnju autoceste Rijeka - Zagreb. 'Od toga smo daleko odmaknuli. Sada imamo sve', ustvrdio je Milanović i naglasio:

'Imamo raširenu mrežu autocesta u svim smjerovima od gotovo 2.000 km. Ali nas je samo 4,5 milijuna u Hrvatskoj; ne možemo se dovoljno voziti kako bismo platili cestarine, izuzev u ljetnoj sezoni kada dolaze strani turisti. Stoga moramo monetizirati autoceste. Koncesiji unatoč, ceste ostaju gdje jesu. Jesu li ulaganja vrijedila? Itekako su se isplatila', zaključio je.

Zaključno, Milanović je rekao da nam ne treba 'tsunami, već stabilna plima' referirajući se na investicije. 'Treba nam plima koja će podignuti i male i velike, tako da na kraju dana plove i veliki i mali brodovi', slikovit je bio premijer.