GJENERO ZA TPORTAL

Ne postoji sukob između predsjednice i Krstičevića, meta je možda netko treći

18.07.2017 u 18:45

Bionic
Reading

Ponuđena ostavka ministra Damira Krstičevića posljedica je 'neizbrušene' kritike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je iz Salzburga jutros poručila da je 'vojska mogla ranije izaći na teren jer je požar bio takav da je trebala svaka ruka', ocjenjuje politički analitičar Davor Gjenero, smatrajući da se ostavka ministra može spriječiti isprikom predsjednice ministru Krstičeviću ili detektiranjem neke druge osobe u sigurnosnom sustavu koja je odgovorna za propuste

Davor Gjenero napominje da se general Damir Krstičević pokazao kao ozbiljan ministar obrane, koji je napravio Strategiju nacionalne sigurnosti, počeo povećavati vojni budžet i rješavati otvorena pitanja kao što je pitanje zrakoplovstva te ojačao suradnju s nekim potencijalno dragocjenim saveznicima poput Izraela.

'Potpuno razumijem čovjeka. Njegovi dosadašnji rezultati neusporedivi su s onima njegovih prethodnika i kada dobije ovakvu kritiku s pozicije nositelja vlasti koji utječe na politiku obrane i nacionalne sigurnosti, razumljivo je da reagira na takav način. Ako je predsjednica izgovorila to što je izgovorila, znači da nema povjerenja u ministra i tu je potez generala Krstičevića meni potpuno razumljiv', naglašava Gjenero.

Predsjedničina izjava za njega predstavlja neugodno iznenađenje.

'Odmah mi je izgledalo kao malo tvrđa izjava. Naravno, ne znamo kakve dodatne podatke ima predsjednica Republike – postoji li nešto što ona zna, a što doista ozbiljno tereti ili generala Krstičevića ili Glavni stožer ili upravu vojske na područnoj razini. U svakom slučaju, nakon te izjave odluka generala Krstičevića nije me iznenadila', kaže Gjenero.

Je li moguće da predsjednica ima nekih drugih razloga za micanje Krstičevića, s obzirom da se čini kako ipak ne postoji nikakva odgovornost ministra Krstičevića u slučaju djelovanja vojske u požarima u Dalmaciji? 

'Ne čini mi se da bi za Krstičevića bilo ikakvih drugih razloga ili povoda da ga se hoće maknuti. Meni se čini da je on vrlo ozbiljno radio svoj posao', odgovara analitičar. Nije mu jasno zašto je predsjednica tako reagirala, tim više što je Krstičević, kao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, osobno bio 'na terenu' oko Splita - iako je Božinović u nedjelju, kad su također bjesnjeli požari diljem obale, bio na Wimbledonu, 'što se u ovim situacijama, dakako, ne radi'.

  • +26
Građani od požara brane svoje kuće u kvartu Kila Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barišin

Mnogi se pitaju i zašto predsjednica, kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, nije osobno ranije reagirala, čula se s ministrom Krstičevićem i inicirala slanje vojske u Dalmaciju.

'To nije njezina odgovornost. Predsjednik Republike ne zapovijeda vojskom u tom smislu, on nije operativni zapovjednik, već samo dopušta angažiranje vojske u pojedinim situacijama. Osim toga, predsjednica je bila na putu koji je ranije planiran i koji u ovoj situaciji napetih odnosa sa Slovenijom nije nebitan. Važno je da je predsjednica bila na trilaterali i po meni su neshvatljive kritike da se trebala isti čas vratiti u Hrvatsku. Taj sastanak se morao odraditi, a ona operativno ništa nije mogla promijeniti na terenu', smatra Gjenero.

Nije li predsjednica mogla predvidjeti reakciju ministra Krstičevića nakon njezine izjave?

'Krstičević je takav čovjek – on ozbiljno radi svoj posao i očekuje da ga se ozbiljno i tretira. Imam poštovanje prema tom tipu aktera, jer to govori o tome da čovjek ne radi nekakav posao zbog osobnog probitka. Ministar obrane daje ostavku u trenutku kad slijede velike vojne nabave – to govori o tome da se radi o moralno ispravnoj osobi', odgovorio je Gjenero.

Upitan zašto predsjednica nije kritizirala šefa Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića, koji nije ranije pozvala vojsku upomoć, Gjenero ocjenjuje da bi to bilo logičnije. Iako, DUZS je 'cijelo vrijeme loše vođen, a Lozančić to u vrlo kratko vrijeme, koliko je na čelu te uprave, nije mogao otkloniti'.

'Predsjednica Republike jedan put je bila u konfliktu s njim, suglasila se s njegovim imenovanjem na to mjesto i vjerojatno je zbog toga bila opreznija', ocjenjuje Gjenero. 

Može li se predsjedničina kritika pripisati isključivo njezinoj nagloj naravi ili se može promatrati u kontekstu eventualnog neslaganja s vladom premijera Andreja Plenkovića?  

'Može biti da je to izjava koja nije bila izbrušena. Ne vidim da bi se ovdje radilo o sukobu između Vlade i predsjednice. Krstičević je funkcionirao kao njezin savjetnik prije nego je ušao u Vladu i ona se, naravno, suglasila s njegovim imenovanjem za ministra obrane. Čini mi se da su tu odnosi bili dobri, predsjednica i ministar obrane geopolitički razmišljaju vrlo slično, tako da ne vjerujem da su tu nekakva skrivena politička agenda ili politički sukob u pozadini', procjenjuje analitičar.

Ipak, s obzirom na to da je posljedica predsjedničine izjave prilično dramatična, smatra li Gjenero da bi se ona trebala ispričati ministru ako ga i dalje želi na toj funkciji? Bi li isprika mogla riješiti stvar?

'Mislim da da, ili adresiranje odgovornosti na nekog drugog – ako postoji netko drugi u strukturi tko je zakazao, a ne ministar. Isprika se rješava određenom tajnom diplomacijom, tim više što mi se ne čini da su poremećeni odnosi između predsjednice i ministra. Nemam informacija o bilo čemu iza kulisa, ali ni dojam da postoji bilo kakva osnova za sukob među njima', zaključuje Gjenero.