MARAS O SLUČAJU PRPIĆ

'Ne plaća se veća kazna jer poslujete u Hrvatskoj, a ne u Velikoj Britaniji'

17.02.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Ministarstvo poduzetništva i obrta očekuje da će se uz potpore iz programa Poduzetnički impuls ove godine otvoriti 5.000 novih radnih mjesta te da će taj program, čiji je proračun 1,26 miljardi kuna, omogućiti investicije procijenjene na oko 10 milijardi kuna.

Istaknuo je to ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj prezentaciji Poduzetničkog impulsa 2014.

Ono što veseli, kazao je Maras, je da bez obzira na smanjenje budžeta koji se očekuje ove godine, neće biti značajnog smanjenja poticaja, jer je velik dio sredstava iz EU.

Poduzetnički impuls za 2014. godinu sastoji se od četiri programska prioriteta. To su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt s 248,1 milijuna kuna te lakši pristup financiranju s 529,1 milijunom kuna.

Maras je kazao kako se sve radi planski u cilju poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanje.

Najavio je i kako će do kraja godine biti raspisan najveći natječaj ikada raspisan u Hrvatskoj, vrijedan 1,7 milijardi kuna, namijenjen za proizvodnju, turizam i izvoz za male i srednje poduzetnike, a bit će otvoren do iskorištenja sredstava.

Maras ističe kako se isplati ulagati u sektor malog i srednjeg poduzetništva, jer se to višestruko vrati.

Ministar se osvrnuo i na najavu poduzetnika Hrvoja Prpića da odlazi iz Hrvatske zbog negativnih iskustava koje je imao s poreznicima i državnim službenicima te hrvatskim sudstvom.

Država će, kaže Maras, napraviti sve kako bi olakšala poslovanje poduzetnicima, a što se tiče poštivanja zakona i toga da li je inspekcija napravila nadzor i napisala određenu kaznu Maras kaže kako je poslovanje u Hrvatskoj isto kao i poslovanje u bilo kojoj zemlji EU.

Imamo isto zakonodavstvo i nitko neće platiti kaznu više ili manje zbog toga što posluje u Hrvatskoj, a ne primjerice u Velikoj Britaniji, rekao je Maras.

Napominje kako naravno da državni službenici neće i ne smiju raditi na način na koji je Prpić to rekao, a to je da dođu u nadzor "samo da bi nešto našli".

Takvi službenici u našoj Poreznoj upravi ne smiju raditi i ne rade, u našoj Poreznoj upravi rade službenici koji će kontrolirati zakonitost poslovanja, kazao je Maras te pozvao Prpića i sve ostale koji se bave poduzetništvom da ostanu u Hrvatskoj.