PORUKA STYRIJI IZ HND-A

'Ne otpuštajte novinare ugašenog Foruma!'

31.08.2012 u 17:33

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske traže od uprave Večernjeg lista da odmah povuče iskazanu namjeru o otkazima za 17 stalno zaposlenih i jednog RPO honorarnog novinara Styrijinog tjednika Forum koji je ugašen posljednjim brojem tiskanim 3. kolovoza

Radničko vijeće Večernjeg lista odmah je iskazalo neslaganje s namjerama uprave o otpuštanjima. Tvrdi da nekoliko od 17 otpuštenih ne smije dobiti otkaz jer su zakonski zaštićeni.

Tjednik Forum Styrija je pokrenula u rujnu prošle godine, a kreirali su ga novinari Večernjeg lista koji su potpisali ugovore koji su im jamčili povratak u dnevnik ako Forum ne uspije.

Forum je u svojih 47 brojeva stekao ugled kao jedan od najkvalitetnijih hrvatskih tjednika, a unatoč tome što je uprava Styrije priznala da se tjednik uspio etablirati kao neovisan i utjecajan tjednik, da je zadobio povjerenje čitatelja i imao pozitivan trend naklade i čitanosti, uprava je priopćila da ga gasi zbog nedostatka oglasa.

'Velika je šteta za novinarstvo u cjelini što se kvalitetni tjednik nedavno ugasio. Ali ovakva namjera uprave da Forumove novinare otpusti može se shvatiti jedino kao odmazda jer su ti novinari sudjelovali u prošlogodišnjem 26-dnevnom štrajku u Večernjem listu', stoji u priopćenju HND-a.

'HND i SNH potpuno podržavaju stajališta Radničkog vijeća Večernjeg lista i podružnice SNH pri Večernjem listu da se bore protiv osvetničkih namjera uprave o otpuštanju novinara', zaključuju.