OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Ne nasjedajte spinovima: Ovo nije kaos nego demokracija!

11.11.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Iako se u Hrvatskoj na izborima nije dogodilo ništa što je neuobičajeno u modernim parlamentarnim demokracijama, ako je suditi prema panici koju u javnosti dižu vodeći kreatori mišljenja, politički analitičari i kolumnisti (a u praksi često agitatori za jednu od dvije najveće partije u zemlji), naša zemlja nalazi se maltene u kaotičnom stanju

Zgražaju se tako uvaženi analitičari nad heterogenošću stavova i svjetonazora članova Mosta, kao da je nezamislivo to da u višestranačkoj parlamentarnoj demokraciji svi saborski zastupnici jedne nezavisne liste nemaju isto mišljenje o svim temama. Navikli su naime na njima ugodnu monolitnost i monotonost partijskog mišljenja, na odgovore u stilu 'kao što je rekao naš predsjednik stranke', na ustajalu žabokrečinu čije se mijene ne razlikuju po političko-ekonomskim idejama, nego tek po boji partijske zastave.

Uporno inzistiranje na proglašavanju HDZ-a odnosno SDP-a izbornim pobjednicima u situaciji u kojima ni jedni ni drugi ni u teoriji ne mogu formirati Vladu bez zastupnika Mosta, plašenje javnosti padom kreditnog rejtinga i 'nestabilnošću' u slučaju da se odulji formiranje Vlade – sve su to znakovi straha od rušenja statusa quo. U stvarnosti, nakon 25 godina vladavine HDZ-a odnosno SDP-a, jedna je stvar savršeno jasna: ni jedni ni drugi više ne bi trebali dobiti priliku da vode državu bez ikakve kontrole.

Vodeći tiskani mediji natječu se u objavljivanju postizbornih spinova i off the record izjava koje imaju samo jedan cilj – uvjeriti javnost da su, unatoč svemu što smo imali prilike iskusiti u zadnjih 25 godina, samo dvije velike stranke sposobne voditi Vladu.


Nije to ništa neobično, ali je fascinantno promatrati to kako su i SDP i HDZ i njihove medijske brigade uoči izbora mahnito plašili javnost floskulama o 'bolnim rezovima', a kad su shvatili koliko glasova je dobila stranka čiji se program temelji upravo na reformama i uštedama u javnom sektoru, okrenuli su ploču preko noći i riječ 'reforma' je postala ono što je postala riječ 'blokirani' nakon predsjedničkih izbora i šoka koji je dvjema partijama priredio Ivan Sinčić

Naravno da ne treba imati iluzije o Mostu i Boži Petrovu. On nije spasitelj niti će nekakvim čarobnim štapićem uvesti red u neučinkovitu i skupu javnu upravu. Izborni uspjeh Mosta nije ništa drugo doli jasna poruka SDP-u i HDZ-u da je njihova notorna nesposobnost i korumpiranost dojadila značajnom broju birača i da žele da netko treći bude korektiv njihovoj vladavini.

I zato – kad vidite da vas promjenama plaše isti oni koji ne mogu zamisliti to da državu vodi itko osim SDP-a i HDZ-a, sjetite se svih 'divota' koje su nam SDP i HDZ priuštili u zadnjih 25 godina, pa promislite opet. Ovu žabokrečinu od društva treba dobrano promiješati, ma koliko god da se to ne sviđalo onima kojima je dosadašnji status quo omogućio status i standard kakve ni u 100 godina ne bi mogli postići u meritokratskom sustavu.