ĐAPIĆEV APEL GLASAČIMA DESNICE

'Ne nasjedajte i treći put na obmane i prevare HDZ-a'

05.09.2011 u 11:16

Bionic
Reading

'Ne nasjedajte i treći put na obmane i prevare HDZ-a', poručio je glasačima desnice počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić najavivši početak predizborne kampanje, no ne HSP-a, već za sebe samog

Naime, Đapić će na izbore kao nositelj liste za 6. izbornu jedinicu koja obuhvaća Sisačku i dio Zagrebačke županije. Kaže, ovo nije službeni ulazak stranke u predizbornu kampanju već samo njega, stoga je, kaže, razumljivo da na konferenciji za novinare nije bilo Danijela Srba, predsjednika HSP-a. On je, kaže Đapić, održao svoje obraćanje javnosti u Virovitici koja je u 4. izbornoj jedinici.

Počasni predsjednik stranke Dapić je, poučen, kako kaže, gorkim iskustvom s prošlih parlamentarnih izbora, kada je HSP spao na samo jednog saborskog zastupnika zbog podmetanja HDZ-a, glasače pozvao da ovog puta ne nasjedaju na obmane i prevare HDZ-a koji 'opet ide po prokušanom receptu'. 'Oni nisu stranka nacionalne desnice. Koja je politika HDZ-a prava? Kada se pozivaju na generale i pozdravljaju ih ili ona politika koja locira, identificira i transferira?' pita se Đapić upozoravajući na svakodnevna nastojanja HDZ-a da privuče 'desne' glasače.

Upozorio je i na, kako kaže, ljubavni trokut Kosor-Josipović-Tadić. Tvrdi da premijerka ulazi u lažne konflikte s Borisom Tadićem dok se u isto vrijeme odrekla prava da Hrvatska kao buduća punopravna članica Europske unije uvjetuje određene stvari Srbiji i BiH. 'Smisao ulaska u EU bio bi da riješimo odnose sa Srbijom i BiH. Sjetimo se samo što su nama Slovenci radili', rekao je Đapić. Pojasnio je da ne trebamo 'reketariti' te dvije susjedne zemlje kao što su Slovenci reketarili nas, no kako na korektan način možemo riješiti granicu sa Srbijom i teritorij s druge strane Dunava koji nije vraćen Hrvatskoj, pitanje povrata imovine i nestalih branitelja. U BiH pak, smatra Đapić, treba riješiti položaj Hrvata koji su postali nacionalna manjina, a ne konstitutivni narod, pitanje luke Ploče i Neuma.

'Pogubno je da vanjska politika određuje unutarnje interese. Najprije treba odrediti interese države i tek onda po njima krojiti vanjsku politiku', kaže.

Upozorio je na još jedan 'fingirani sukob HDZ-a, i to onaj s SDSS-om: 'Samo naivci mogu misliti da opet s njima ne bi stvorili koaliciju koja je u ovih osam godina nanijela veliku štetu Hrvatskoj', upozorava Đapić.

Očekuje tri do četiri mandata u Saboru

Đapić pak najveći uspjeh stranke očekuje u devetoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije. Nositelj liste HSP-a tamo će biti Mirko Čondić. Upravo u njega Đapić polaže najveće nade, jer je riječ o tradicionalno desnoj izbornoj jedinici. Dobar rezultat očekuje i u četvrtoj, petoj, šestoj, devetoj i 10. izbornoj jedinici. U prvoj će nositelj liste biti Ante Prkačin, također povratnik u aktivnu politiku. 'Očekujemo minimalno tri do četiri saborska zastupnika', optimistično je rekao Đapić dodavši kako ne misle ni s kim koalirati osim u jednoj izbornoj jedinici gdje koaliraju s Autohtonom strankom prava.

Udruživanje desnice, smatra, ne dolazi u obzir jer je inflacija malih stranaka iz te političke sfere maslo HDZ-a koji time želi oduzeti glasove HSP-u, zaključuje Đapić.