DAČIĆ NEUTJEŠAN

'Ne možemo si pucati u glavu i kukati kao Kalimero'

19.11.2012 u 16:47

Bionic
Reading

'Ne možemo sada pucati sebi u glavu, ne možemo niti kukati kao Kalimero zato što je međunarodna zajednica nepravedna. Da je Srbija jaka, nikad se ovo ne bi dogodilo', rekao je srpski premijer Ivica Dačić na konferenciji za novinare

Dačić je rekao da je Haški sud oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču 'vratio Balkan u 90-e godine prošlog stoljeća'. Dodao je da su oslobađajućom presudom hrvatskim generalima osramoćene međunarodna zajednica, Ujedinjeni narodi i Haški sud, a istovremeno je otvoreno i pitanje daljnje suradnje s tim sudom.

Dačić je, podsjećajući da je suradnja s Hagom svedena na najnižu, tehničku razinu, ukazao da se postavlja pitanje odnosa Srbije prema onima koji su izručeni Haagu. 'Netko će reći da je to sada lako kada su svi izručeni, ali imate drugu stvar, a to je pitanje odnosa države prema ljudima koji su u Haagu. Srbija je te ljude uz veselje uhićivala i ispraćala u Haag. Mislite li da je netko iz države poduzimao nešto da pomogne? Pa više dopisa je dobilo Tužiteljstvo Suda nego obrana. E, tu je razlika zbog koje se Srbija treba sramiti', rekao je Dačić novinarima u Novom Sadu.

On je naglasio da je svaki drugi oblik suradnje s Hagom otkazan. Prema premijerovoj ocjeni, očigledno je da je izvršen politički pritisak na Haag i da zapravo nije donesena oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača, već za Hrvatsku. Dačić je podsjetio da je već oslobođen Naser Orić i da će se to možda dogoditi i s Ramušom Haradinajem, i ukazao da se onda postavlja pitanje zbog koga zapravo postoji Haški tribunal. On je istaknuo da će Srbija na međunarodnom planu poduzeti sve što može.


Dačić je rekao i da je poslije oslobađajućih presuda hrvatskim generalima dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid, koje su Hrvatska i Srbija podnijele Međunarodnom sudu pravde. On je ocijenio da je presudom Haškog suda Balkan vraćen u devedesete godine i odnose koji su tada postojali u regiji te da je tom presudom zadat težak udarac procesu regionalnog pomirenja, pa i mogućnosti da tužbe budu i povučene, piše Mondo

Dačić je istaknuo da Hrvatska poslije presude u Hagu nema razloga za povlačenje svoje tužbe za genocid. Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da nikakav odnos nije ni postojao. 'Što, kao, imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos.Oni nisu ni željeli da sresti se s nama i stalno su davali neke uvjete', rekao je Dačić navodeći da je on sam više puta bezuspješno zvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića.