bračani prvi

Ne mogu čekati Ministarstvo: Bol turistima nudi brze testove za 250 kuna, načelnik nam je ispričao sve o tome

19.04.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Bol na otoku Braču prvo je hrvatsko turističko mjesto koje je svim svojim gostima zagarantiralo brz i jeftin antigenski test na licu mjesta, a u prvih tjedan dana ove mjere svakodnevno je iskoristi nekoliko njih. Gužve još uvijek nema jer uglavnom nema ni turista

'Svi privatni iznajmljivači i svi hotelijeri dobili su obavijest o ovoj usluzi. Testiranja se provode u našoj ambulanti s dva liječnička tima, a po potrebi će postojati i mobilni tim koji će odlaziti na lokacije s većim brojem zainteresiranih. Svim turistima garantiramo da će se moći testirati dan uoči odlaska i da će rezultat testa dobiti na vrijeme, prije polaska', rekao je za tportal načelnik Bola Tihomir Marinković.

Cijena testiranja za turiste bit će 250 kuna, a osnovni angažman Općine Bol jest u osiguranju dovoljne količine i organizaciji sustava. Zasad za ovu namjenu neće biti potrebno trošiti dodatna sredstva, a postupak će po svemu sudeći i pojeftiniti kada Ministarstvo turizma ostvari najavu o osiguranju 20 milijuna kuna za nabavu antigenskih testova na više lokacija na Jadranu. Marinković je pomalo razočaran sporošću sustava jer za ovakvu nabavku testova još nije ni započet postupak javne nabave.

Turistima u Bolu ovo će se pokazati kao vrlo ekonomična opcija jer će uštedjeti na putovanju do Supetra i natrag (oko 80 kilometara), niti će zbog testiranja morati odlaziti u Split.

'Garantiramo da će se svi naši gosti moći testirati upravo ovdje i nećemo dozvoliti da zbog eventualnog kašnjenja u isporuci testova budu u problemima', dodaje Marinković.

Prošlu turističku sezonu Bol je završio nešto bolje od očekivanog: u privatnom smještaju dosegnuto je 55 posto noćenja u odnosu na brojke iz 2019. godine dok su se hoteli zaustavili na samo 27 posto. Načelnik kaže da su svi ipak uspjeli preživjeti i spremno dočekati ovo ljeto, a očekuje dobru špicu sezone i izvanrednu posezonu koja će pokriti minuse od ovog proljeća.

'Već postoji određeni broj rezervacija, ali u cijeloj Europi trendovi su se preokrenuli i sada prevladava bukiranje u posljednji trenutak. Velika je neizvjesnost, ali vidimo izlaz iz tunela', kaže Marinković.

Bolski hoteli svoja vrata otvaraju u drugoj polovici svibnja, kada će proraditi i otočni aerodrom. Najavljeni su direktni letovi iz Linza, Graza, Beča i Ljubljane te zračna veza sa Zagrebom kao tranzitnom zračnom lukom.

'Što se tiče koronavirusa, tu stojimo vrlo dobro, čak i malo bolje od bračkog prosjeka. Bilježimo obično jednog do dva novozaražena dnevno. I cijepljenje ide svojim tokom pa predviđamo da će u roku od mjesec dana biti cijepljeno najmanje 60 posto građana koji su u izravnom kontaktu s turistima', kaže Marinković.