KOSOR KONTRA ŠEKSA

'Ne mislim da treba zabraniti SDP!'

28.10.2010 u 17:12

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Saboru da izmijeni Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Naime, Vlada predlaže da se referendum o pristupanju Uniji održi nakon potpisivanja pristupnog ugovora, a ne, kako je to do sada bilo predviđeno, prije potpisivanja ugovora. To je bilo i tema razgovora na sastanku s čelnicima parlamentarnih stranka

'Smatramo da je to dobar pristup da Vlada i svi koji u tom sudjeluju mogu nakon potpisivanja ugovora izaći pred građane i reći - mi smo svoj posao obavili i sada zadnju riječ imate vi, građani i građanke Hrvatske', objasnila je prijedlog Vlade premijerka Jadranka Kosor

Za takav prijedlog, prema njezinim riječima, dobila je i suglasnost parlamentarnih stranaka koje su sudjelovale na današnjem sastanku na temu pregovora s Europskom unijom.

Što se pak tiče samog sastanka, Kosor je zadovoljna razgovorom: 'Pozvala sam sve čelnike parlamentarnih stranaka, neki su se odazvali, a neki nisu. Imali smo dobar razgovor oko onoga što nam je preostalo na ovom putu završetka pregovora s Europskom unijom, što tko od nas još može učiniti i pripomoći. Pozvala sam sve parlamentarne stranke da se uključe i da daju svoj doprinos. Najviše smo razgovarali o komunikacijskoj strategiji prema građanima. Sve je to vezano uz današnju odluku Vlade da se izmijeni Deklaracija', poručila je Kosor

Prema planovima Vlade i premijerke Kosor, sljedeće godine obavila bi se većina poslova vezanih uz ulazak u Europsku uniju - završili bi se pregovori, potpisao pristupni ugovor, održao referendum o pristupanju Europskoj uniji, a na kraju godine uz parlamentarne izbore održali i izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Novinari su nakon sjednice Vlade Kosor priupitali i je li moguće da se referendum i parlamentarni izbori održe na isti dan, no premijerka nije za tu ideju.

Kosor: Intenzivno radimo na proračunu

Na početku same sjednice Vlade premijerka Kosor još jednom je izvijestila što se radi po pitanju provedbe Programa gospodarskog oporavka.

'Nije istina da se taj program ne provodi. Ovaj mjesec zacrtali smo smjernice ekonomske i fiskalne politike 2011-2013. koje su u skladu s odlukom Vlade da se u tom razdoblju rashodi neće povećavati. Najavljujem da ćemo uskoro predložiti i proračun za 2011. na kojem se intenzivno radi i pri čijoj izradi ćemo se voditi s onim zacrtanim u smjernicama. Uz proračun ćemo donijeti i Zakon o fiskalnoj odgovornosti', rekla je Kosor, poručivši da je u smjernicama zacrtan i rast BDP-a te da prvi pokazatelji pokazuju da ide nabolje.

Vlada je, usto, na današnjoj sjednici u treće čitanje u Sabor poslala i Zakon o područjima i sjedištima sudova, Ovršni zakon i Zakon o javnim ovršiteljima.

'To ne bi bilo pametno. Mi smo predložili Saboru da se taj referendum održi što prije, nakon potpisivanja ugovora, ako je moguće u roku od 30 dana. Dakle, u trenutku kada kažemo građanima - ovo smo napravili, ovo je dobar posao - da ne gubimo trenutak, nego da idemo na referendum. Moguće je, međutim, da izbori za naše zastupnike u Europskom parlamentu budu paralelno s parlamentarnim izborima – da to riješimo tako i uštedimo novac', kazala je Kosor

Od onih koji su danas bili pozvani na sastanak, a nisu se pojavili, premijerka ne misli odustati.

'Svakako da ću pokušati, unatoč svemu što se jučer događalo u Saboru, unatoč odbijenici za sastanak, jer mislim da predsjednik Vlade nema ni privilegiju, ni tu mogućnost, ni pravo na bilo koga se ljutiti ili duriti ili biti uvrijeđen kad se radi o hrvatskim interesima. Jučer je bila srijeda, iza srijede dolazi četvrtak, svanuo je lijep i sunčan dan. Prema tome, naravno da ću pokušati ponovno s čelnicima SDP-a, HNS-a i IDS-a i vjerujem da ću uspjeti i da će doći do novog sastanka i nove kave', zaključila je Kosor.

Iako politički krugovi danas ponajviše bruje o jučerašnjoj izjavi potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da bi Ustavni sud mogao zabraniti SDP, Kosor je na pitanje novinara samo kratko odgovorila da ne misli da bi trebalo zabraniti ijednu stranku čiji se čelnici danas nisu pojavili na sastanku.