koronavirus

Ne lutajte: Ovo su brojevi telefona koje možete zvati od 0 do 24 sedam dana u tjednu

10.03.2020 u 12:17

Bionic
Reading

Kako ne biste lutali ako ste u nedoumici vezano uz izloženost koronavirusu, bilo da osjećate neke simptome, bilo da ste bili u kontaktu s nekim tko je stigao iz ugroženih područja, na raspolaganju vam je niz dežurnih brojeva koje možete nazvati od 0 do 24 sedam dana u tjednu. Sami smo ih nekoliko okrenuli i uvjerili se u to da besprijekorno rade

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dakle krovna državna institucija, ima otvorene dvije linije na temu koronavirusa. One su dostupne građanima svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Ovo su brojevi telefona HZJZ-a: 091 468 30 32, 099 468 30 01.

No preporuka je da se javite epidemiolozima u svojoj županiji. Naime svaka županija ima županijski zavod za javno zdravstvo, a u u svakom zavodu postoji dežurna epidemiološka služba.

Stoga ako imate respiratorne probleme i sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, preporuka je da ne odlazite odmah liječniku ili u bilo koju bolnicu, već da nazovete nadležnoga dežurnog epidemiologa.

Oni su pak dostupni od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu. Stoga ako ste i imali namjeru zvati dežurne mobitele Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvan navedenog radnog vremena, dežurne epidemiologe u svojoj županiji možete dobiti u bilo koje vrijeme.

Da su doista dostupni, uvjerili smo se sami okrenuvši nekoliko dežurnih brojeva. Na dežurni mobitel HZJZ-a odmah smo s druge strane dobili sugovornika.

Slično je i s brojevima dežurnih epidemiologa po županijama. Ako se nisu odmah javili, nakon koju minutu dobili smo uzvratni poziv s obzirom na to da im je vidljivo s kojeg je broja on upućen.

  • +5
Koronavirus u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL