LINIĆ STREPI OD PONAVLJANJA INE

'Ne dam dionice HPB-a i Croatia osiguranja Braniteljskom fondu'

27.06.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Od privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja hrvatski branitelji neće imati koristi. Ministar financija Slavko Linić odlučno se, kako u Vladi neslužbeno doznaje Jutarnji list, protivi tome da dionice tih dvaju državnih poduzeća koja idu u privatizaciju pripadnu i Braniteljskom fondu

Izvor Jutarnjeg lista otkriva da je ministar financija nekim članovima Vlade jasno rekao: 'Dionice ne dam. Radije ću im dati novac umjesto dionica nakon svega što se dogodilo s Inom!'

A to znači da Braniteljski fond koji bi se trebao puniti upravo dionicama privatiziranih javnih poduzeća ostaje bez itekako velikog dijela kolača u HPB-u i CO-u. U Fond je, podsjetimo, od 2003. godine, kada je osnovan, preneseno po sedam posto dionica HT-a i Ine. Potonje je Fond prodao i MOL-u te tako omogućio da mađarska naftna kompanija postane najveći pojedinačni vlasnik u Ini.

Zbog takvog lošeg iskustva među vladajućima, po svemu sudeći, prevladava stav da braniteljima ne treba dati na upravljanje dionice niti jednog javnog poduzeća koje će ići u privatizaciju.

Osim toga, Zakon o pravima branitelja i Zakon o Fondu ne propisuju izričitu obvezu prenošenja dionica državnih poduzeća u Braniteljski fond, što Vladi daje mogućnost da o tome samostalno odlučuje.

No iako Linić dionice ne želi dati, istog stava nije ministar branitelja Predrag Matić, koji je kazao da će se boriti za dionice HPB-a i Croatia osiguranja.

Dodjelu dionica Braniteljskom fondu zatražili su i HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za veterane - Josip Đakić, Tomislav Ivić i Zvonko Milas - koji su uvjereni da će se bez tih dionica Fond ugasiti.

'Molim ih uime svih branitelja, a i ja sam branitelj, da ne štite naše interese. Jer, kad se sjetim na koji su način prodali naše udjele u Ini, dođe mi da plačem!', odgovorio je na molbe iz HDZ-a Matić
Cijeli članak pročitajte OVDJE.