GREDELJ O OPTUŽNICI PROTIV HDZ-a

'Nazvao sam Bajića, rekao mi je da se radi o notornoj laži!'

18.10.2011 u 14:11

Bionic
Reading

'HDZ za mjesec dana na sudu', senzacionalna je objava na naslovnici današnjeg izdanja Slobodne Dalmacije, koja predviđa da će najkasnije u tom roku USKOK podignuti optužnicu protiv ove stranke zbog crnih fondova. HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj, pak, tvrdi da je 'veličina naslova proporcionalna količini laži'

Splitski dnevnik tvrdi da će istraga duga godinu i pol dana uskoro rezultirati podizanjem optužnice protiv Ive Sanadera i još 16 osoba zbog raznih zlouporaba te da u tom slučaju ni HDZ neće moći biti zaobiđen zbog Zakona o odgovornosti pravnih osoba. Stranka je, podsjetimo, ilegalnim novcem navodno financirala predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine te je na crno plaćala estradne zvijezde i potkupljivala lokalne medije na prošlim parlamentarnim izborima 2007. godine.

Po zakonu, za ovakva djela pravna osoba može biti kažnjena globom od maksimalno osam milijuna kuna te oduzimanjem imovine, no isključena je mogućnost zabrane rada stranke.

Ukoliko se doista dokaže da su prljavim novcem raspolagali najodgovorniji ljudi u HDZ-u, smatra Slobodna Dalmacija, to će morati rezultirati optužnicom protiv same stranke, a kao glavni svjedoci koji bi potkrijepili ovu tezu spominju se bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak i nekadašnja blagajnica HDZ-a Branka Pavošević

Odvjetnik Vladimir Gredelj, kojega je ova stranka vizionarski angažirala još prije nekoliko mjeseci, tvrdi da je dobio potvrdu iz samog vrha Državnog odvjetništva kako se radi o neistini.

'Jutros sam nazvao Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i zamolio ga da mi potvrdi vijest s naslovnice Slobodne Dalmacije. Odgovorio mi je da se radi o notornoj laži', kazao je Gredelj za tportal.

Po njemu, u pisanju ovakvih vijesti 'nedostaje poznavanja pravne materije', osim ako joj je cilj 'stvaranje percepcije da je HDZ zločinačka organizacija, kako tvrde SDP-ovi jurišnici'. Gredelj ide i korak dalje, pa brani nedavni ispad Vladimira Šeksa na sjednici saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

'U kakvom nakaznom društvu živimo i kakvu čudnu vlast bismo mogli dobiti svjedoči činjenica da je samo spominjanje riječi 'štanga' za njih veći problem od govora mržnje i nazivanja protivnika zločinačkom organizacijom. Šeksova primjedba bila je benigne prirode i sa višestruko manjom štetom', kaže Gredelj.

U DORH-u i USKOK-u nisu željeli komentirati ni napise u Slobodnoj Dalmaciji, ni Gredeljevu izjavu o jutrošnjem razgovoru s Mladenom Bajićem.