epilog derbija

Navijači Hajduka napravili kaos u Splitu, policajcu slomljena bedrena kost

04.04.2024 u 08:57

Bionic
Reading

Pune ruke posla imali su u srijedu navečer, nakon nogometnog derbija Dinama i Hajduka na Poljudu, osim policije i splitski vatrogasci koji su požare gasili na sve strane, a osim uništene imovine zabilježeno je ozljeđivanje osam policajaca

U KBC-u Split zaprimljeno je osam policajaca od kojih je zbog loma bedrene kosti jedan od njih operiran i zadržan na liječenju.

Ostali policajci imali su lakše ozljede od udaraca na gornjim i donjim ekstremitetma te su nakon obrade pušteni kućama.

U bolnici za Hinu kažu da je nakon saniranja ozljede kući otpušten i 49-godišnji policajac koji je imao opekline glave i vrata dok je 56-godišnji policajac koji je zadobio tešku ozljedu bedrene kosti operiran i hospitaliziran.

Liječničku pomoć je zatražio i 47-godišnji navijač koji je zadobio ozljedu ramena, glave i povredu oka, no nije bilo potrebe za njegovom hospitalizacijom.

  • +5
Split: Neredi sa stadiona preselili su se na ulicu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Navijački neredi na ulicama Splita počeli su nakon završetka utakmice kada su gorjeli metalni kontejneri i kante duž Zrinsko Frankopanske ulice, na parkingu i nešto niže kod Starog placa. Pet je kontejnera u potpunosti izgorjelo, a nešto poslije 23 sata je gorjela i roleta stana u Karamanovoj ulici. Plastični i metalni kontejneri gorjeli su i u Teslinoj, Ličkoj, Karamanovoj i Rendićevoj ulici te Ulici Hrvatske mornarice.

Vatra je plamtjela na parkiralištima zbog čega su brojni građani strahovali za svoja vozila i uznemireno pozivali policiju u pomoć. Nered se "prelio" i na udaljenije ulice od Poljudske ljepotice na Blatine, u Šimićevu ulicu gdje su gorjeli plastični kontejneri.

Na terenu se s vatrom borilo 45 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita i Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split s ukupno 14 vozila. Opći kaos koji je započeo upadom navijača Hajduka na nogometni teren i čupanjem stolica na stadionu, te navijački neredi paljenja kontejnera po gradu izazvalo je veliku materijalnu štetu.

  • +51
Neredi Torcide na Poljudu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Gradonačelnik Ivica Puljak, koji je bio na utakmici, na svojoj je društvenoj mreži osudio nerede i uništavanje imovine, poručivši da nema opravdanja za nasilje. Brojni navijači koji su na utakmici bili sa svojim obiteljima i malom djecom u neredima tražili su mjesto spasa ustravljeni pred razjarenom hordom koja lomi sve pred sobom.

Splitska policija ranije je izvijestila da je u srijedu navečer privela ukupno 51 osobu zbog nereda koje su izazvali navijači Hajduka na Poljudu i oko stadiona nakon utakmice s Dinamom, a tri su policajca zatražila liječničku pomoć, izvijestila je policija.