ruski oporbeni vođa

Navaljni navodno otrovan, dijagnoza postavljena bez toksikoloških testova

29.07.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Osobna liječnica koja je pregledala ruskog oporbenog vođu Alekseja Navaljnog u bolnici u Moskvi, čije se stanje poboljšalo i vlasti ga vraćaju u pritvor, rekla je u ponedjeljak da je Navaljni navodno otrovan i da je bilo nepravilnosti u postavljanju dijagnoze

Navaljni je u nedjelju hospitaliziran nakon što se požalio na bolove u očima i promjene na koži, samo dan nakon što je 1.000 osoba uhićeno na prosvjedima u središtu Moskve.

Državni mediji su izvijestili da je Navaljni dobio osip uzrokovan alergijskom reakcijom.

Liječnica Anastasija Vasiljeva se s time nije složila i u objavi na Facebooku je napisala da je bilo nepravilnosti u davanju dijagnoze. 'Nikada nije bilo alergije', ustvrdila je.

Navaljnom je službeno dijagnosticiran 'kontaktni dermatitis' bez toksikologa, napisala je Vasiljeva na Facebooku.

'Nije bilo konzultacija s toksikologom. Nisu se proveli toksikološki testovi. Otrovni agens koji je uzrokovao otekline i osip nije poznat', poručila je Vasiljeva.

Nakon novih pretraga u ponedjeljak, Vasiljeva je rekla da mu se stanje poboljšalo. 'Aleksej je bolje nakon intenzivnog liječenja steroidom prednizolonom', dodala je.

Vlasti ga žele vratiti u zatvor gdje je i obolio, čemu se Vasiljeva 'kategorički protivi'.

I odvjetnica Aleksandra Navaljnog ustvrdila je da je oporbeni čelnik 'bio otrovan'.

'Bio je otrovan nepoznatom kemijskom supstancijom', ustvrdila je u ponedjeljak njegova odvjetnica Olga Mihajlova, potkrepljujući sumnju o trovanju koju je iznijela njegova osobna liječnica. Odvjetnica je ustvrdila da se 'zaista se radi o trovanju, jednom nepoznatom hemijskom supstancom', izjavila je Mihajlova dan nakon Navaljni završio u bolnici s jakom alergijskom reakcijom.

Navaljni je uhićen prošlog tjedna uoči planiranog prosvjeda i ostaje u pritvoru zbog organiziranja javnog okupljanja bez dozvole.

U subotu su se prosvjednici okupili ispred ureda gradonačelnika u Moskvi kako bi negodovali jer je nekolicini oporbenih kandidata poništena kandidatura na izborima za moskovsku gradsku skupštinu.

Navaljni je 2013. godine je bio drugi na izborima za gradonačelnika. Opetovano je pritvaran zbog organiziranja okupljanja bez dopuštenja vlasti.