kritičar kremlja

Navaljni tvrdi da mu prijeti samica

29.03.2021 u 15:56

Bionic
Reading

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru rekao je u ponedjeljak da bi mogao završiti u samici zbog niza manjih neposluha i objavio je svoju prvu sliku iz zatvora

Njegova sudbina u fokusu je nakon što je u četvrtak kazao da ga stražari bude svaki sat tijekom noći što je oblik mučenja te da mu je ignoriran zahtjev za liječenjem zbog akutne boli u leđima i nozi.

Više od 20 liječnika objavilo je u nedjelju otvoreno pismo tražeći da se 44-godišnjeg oporbenog čelnika primjereno liječi.

"Bojimo se najgorega. Ostaviti pacijenta u takvom stanju... može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući nepovratni, puni ili djelomični gubitak funkcije donjih udova", navodi se u pismu.

Zatvorske vlasti, nakon što su ga prošli tjedan pregledale, tvrde da je njegovo stanje stabilno i zadovoljavajuće.

Kremlj je u ponedjeljak odbio komentirati pismo liječnika.

Navaljni je u ponedjeljak putem svojih odvjetnika na Instagramu objavio svoju prvu fotografiju iz zatvora. Na fotografiji mu se vide ramena i obrijana glava i nosi zatvorsku odjeću.

U istoj objavi navodi da je u dva tjedna šest puta ukoren zbog manjih neposluha. Dva ukora dovoljna su za samicu, rekao je.

"Uvjeti ondje (u samici) blizu su mučenju", rekao je.

Navaljni je prošli mjesec dobio dvije i pol godine zatvora zbog optužbi za koje tvrdi da su politički motivirane.

Uhićen je po povratku u Rusiju iz Njemačke u siječnju gdje se liječio od trovanja nervnim otrovom.

U ponedjeljak mu je navodno pritvoren i otac.

Zapad, uključujući Europski sud za ljudska prava, traže od Rusije da Navaljnog pusti na slobodu.

Moskva je ocijenila da su takvi zahtjevi neprihvatljivo miješanje u unutarnja pitanja.

Navaljnijevi suradnici objavili su prošli tjedan da planiraju organizirati velik protuvladin prosvjed, najveći u povijesti moderne Rusije. Datum još nije određen, a do sada se putem interneta prijavilo preko 355.000 ljudi. Vlasti takve prosvjede smatraju ilegalnim.