ovo su uvjeti

Navala za popis stanovništva: Do sada se prijavilo oko 1800 ljudi, evo koliko će kuna dobiti za svaku popisanu osobu

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 23.06.2021 20:20
  • Objavljeno 23.06.2021 u 20:16
Popis stanovništva

Popis stanovništva

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Popisivanje stanovištva počinje ove jeseni, umjesto proljeća, a raspisan je javni poziv za popisivače koji će ga provesti. Stanovništvo se popisuje svakih deset godina, a ovoga puta novost je što će se građani moći sami upisivati u sustavu e-građani od 13. do 26. rujna. Tek nakon toga na teren izlaze popisivači

Lidija Brković, ravnateljica državnog zavoda za statistiku, kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su iznimno zadovoljni odazivom zainteresiranih građana. Do 18 sati više od 1000 kandidata prijavilo se za popisivače i nešto više od 800 za kontrolore.

Na području Hrvatske bit će potrebno nešto manje 8000 popisivača i 1200 kontrolora.

Minimalni uvjeti koji prijavljeni moraju zadovoljiti su: 'Uvjeti su državljanstvo RH, s prebivalištem ili reguliranim boravištem na području Hrvatske. Svaka osoba mora biti punoljetna na sam dan prijave, mora biti informatički pismena, mora imati završenu minimalno srednju školu, mora imati valjanu e-mail adresu', rekla je Brković.

No to nije sve. Prilikom prijave kandidati će odgovarati na određena pitanja koja uključuju osobne podatke, osnovne podatke o demografskim pitanjima, iskustva na prethodnim anketama...

'Bilo bi poželjno da je osoba već prisustvovala na popisima ili našim anketama. Prednost imaju nezaposleni umirovljenici. Za određena područja također bi bilo zgodno da osoba u trenutku popisa ima na raspolaganju osobni automobil', otkrila je Brković dodajući da će se to sve uzeti u obzir pri odabiru popisivača. Svi će putem e-maila biti obaviješteni jesu li primljeni za popisivača odnosno kontrolora.

'U određenom trenutku će se pozvati da dođu u svoju ispostavu po prijenosno računalo. Ovo je prvi digitalni popis, koji će se provoditi na dva načina i u dvije faze. Nema više terenskog popisivanja putem papira, to smo napustili. Popisivači izlaze na teren i provode intervjue s pomoću računala', rekla je Brković.

Popisivači moraju biti na raspolaganju cijeli dan tijekom popisa, uključujući i vikende. Prva faza popisa, od 13. do 26. rujna je ujedno i novost u načinu popisivanja stanovnika u RH jer će svima koji koriste sustav e-građani biti omogućeno da prijavi sebe i članove svog kućanstva. Nakon što se svi koji budu htjeli prijave putem e-građani, tek onda na teren izlaze popisivači.

A evo i koliko će popisivači moći zaraditi:

'Za ispunjeni upitnik za osobu 8 kuna, a za ispunjeni upitnik za kućanstvo 4 kune. Za preuzimanje kontrolne šifre - to je u slučaju ako je provedeno takozvano "kavi" popisivanje, znači da se građanin sam upisao u sustavu e-građanin, dakle za preuzimanje kontrolne šifre isto tako 8 kuna', pojasnila je Silvija Profeta Fabijančić, pročelnica Opće uprave Krapinsko-zagorske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!