ministarstvo graditeljstva

Navala na potpore: Privremeno obustavili poziv za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 06.09.2018 15:03
  • Objavljeno 06.09.2018 u 14:44
Predrag štromar

Predrag štromar

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je 5. rujna privremeno do 5. veljače 2019. obustavilo poziv 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora' jer je radi značajnog interesa prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio raspoloživi iznos u okviru tog poziva od 1,1 milijardi kuna, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo

U dva dana prijavljeno je čak 311 projekata energetske obnove zgrada za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno traže gotovo 750 milijuna kuna, kažu u Ministarstvu.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar poručio je da će se zahvaljujući uštedama na energentima za grijanje i hlađenje javnih zgrada moći ulagati sredstva u druge razvojne projekte, primjerice u zdravstvu i obrazovanju, a život i boravak u javnim zgradama će se poboljšati.

U Ministarstvu podsjećaju da je poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora raspisan krajem prošle godine, a otvoren za prijave početkom ove godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj tada je iznosila 380 milijuna kuna.

Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa, te je poziv privremeno obustavljen od 5. veljače do 4. rujna ove godine.

U Ministarstvu ističu da je 26. srpnja donesena odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava povećan s 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna.

Na poziv je ukupno zaprimljeno 759 prijava (448 prijava u prvom krugu do 5. veljače i 311 prijava u drugom krugu prijave do 5. rujna), a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.

  • +10
  • +7

Predrag Štromar

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Do sada je po tom pozivu doneseno 244 odluka o financiranju u iznosu od 481.189.067,33 kuna bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 951.098.118,48 kuna, a potpisano je i 78 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Sufinancira se energetska obnova javnih zgrada u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti.

Projektima energetske obnove kroz integrirani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe.

O eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja poziva, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama https://efondovi.mrrfeu.hrwww.strukturnifondovi.hr i www.mgipu.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!