MALI HLADNI RAT

NATO: ruska vojna doktrina zastarjela

12.03.2010 u 17:08

Bionic
Reading

Nova ruska vojna doktrina ne odgovara stvarnosti, poručio je u petak u Varšavi glavni tajnik NATO-a u govoru kojim je nastojao umiriti strah istočne Europe da joj Savez ne jamči dostatnu sigurnost pred Rusijom, prenijele su agencije.

Nova ruska vojna doktrina zastarjela je i 'ne odražava stvaran svijet', rekao je Anders Fogh Rasmussen, javlja agencija AP. Moskva je u veljači prihvatila doktrinu kojom širenje NATO-a do granica Rusije naziva 'jednom od glavnih vanjskih ratnih prijetnji', podsjeća Reuters.

NATO nije prijetnja i neće 'nikada napasti Rusiju', citira AP Rasmussenov govor s konferencije u Varšavi. Poljska i baltičke države zabrinute su za sigurnost otkako je Rusija vodila kratak rat protiv Gruzije 2008., održavala vojne vježbe u Bjelorusiji te donijela novu vojnu doktrinu.

'Najbolje što bi moglo razuvjeriti sve (te države istočne Europe) jest privući Rusiju u istinsko strateško partnerstvo', rekao je Rasmussen za Reuters u stanci konferencije.

Između NATO-a i Rusija postoje prijepori no 'brojna su i područja u kojima se Rusija i zemlje NATO-a suočavaju s jednakim prijetnjama - Afganistan, terorizam, širenje oružja masovnog uništenja te mislim da bismo morali razviti metode praktične suradnje', rekao je Rasmussen.

Poruka konferencije u Varšavi dvostruka je: ponovno angažirati Rusiju te raspršiti strahove istočne Europe, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Glavna tema konferencije je razvoj novog strateškog koncepta koji bi trebao pripremiti NATO da se suoči s novim prijetnjama kao što su terorizam i cybernapadi.

Strateški koncept priprema se i trebao bi biti prihvaćen na summitu Saveza u Lisabonu u studenome.