U SREDOZEMLJU

NATO premješta brodove radi praćenja stanja u Libiji

10.03.2011 u 22:49

Bionic
Reading

Ministri obrane zemalja članica NATO-a odlučili su u četvrtak poslati vojne brodove iz zapadnog dijela Sredozemlja u njegov središnji dio radi nadgledanja situacije u Libiji, rekao je glavni tajnik Saveza Aners Fogh Rasmussen

'Brodovi će nam pomoći da bolje pratimo prilike, što je od ključne važnosti, te omogućiti bolji nadzor u vezi s embargom na oružje', rekao je Rasmussen nakon prvog dana sastanka ministara obrane 28 zemalja članica. Istaknuo je da tu nije riječ o intervenciji vezanoj uz provedbu odluke o embargu na oružje, za što je potreban mandat UN-a, nego samo o nadzoru i praćenju.

Rasmussen je također izvijestio da je donesena odluka da se od vojnih vlasti NATO-a zatraži da započnu s izradom detaljnih planova u vezi s humanitarnom pomoći za Libiju te za moguću aktivniju ulogu NATO-a u provedbi embarga na oružje, ali samo u slučaju da za to dobije mandat od Vijeća sigurnosti UN-a.

Na sastanku se također raspravljalo o mogućim opcijama zone zabrane leta iznad Libije, za što je također potreban jasan mandat Vijeća sigurnosti UN-a.

'Naša je današnja poruka da je NATO jedinstven i da je spreman djelovati', rekao je.

Upitan da komentira informacije da je Francuska razmatra mogućnost da sama vojno intervenira bez mandata UN-a, Rasmussen je rekao da ne 'komentira nepotvrđene informacije iz neimenovanih izvora'.

Rasmussen je rekao da za bilo kakvo uključivanje NATO-a na južnom Sredozemlju potrebno ispuniti tri uvjeta: da za tim postoji jasna potreba, da postoji zakonska osnova i da postoji potpora zemalja u toj regiji.