POVLAČENJE - ALI NE SASVIM

NATO predao Afganistan lokalnoj vlasti

18.06.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Afganistanske snage u utorak su od NATO-a preuzele kontrolu sigurnosti zemlje, što je vrlo važna etapa povlačenja zapadnih snaga, nekoliko sati nakon novog atentata u kojem je poginulo troje civila u Kabulu

Postupni proces prijenosa, koji je počeo u srpnju 2011, završen je tijekom jutra kada su posljednja područja pod kontrolom NATO-vih snaga ISAF prešla pod kontrolu afganistanske vlade.

'Naše hrabre postrojbe bit će odgovorne za sigurnost zemlje i odsada će voditi operacije', rekao je afganistanski predsjednik Hamid Karzai u govoru tijekom službene svečanosti prijenosa kontrole u Kabulu.

'Afganistanske snage preuzimaju kontrolu s osobitom odlučnošću i zavređuju podršku cijelog afganistanskog naroda', rekao je tom prigodom glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Prijenos, koji je počeo u najmirnijim pokrajinama, završava s onima u kojima je bilo najviše problema: Kandaharom, povijesnim uporištem talibana, te Khostom i Paktikom, pobunjeničkim područjima duž pakistanske granice na jugoistoku zemlje.

ISAF će zadržati samo ulogu podrške, posebice zračne, u slučaju ozbiljnih napada, kao i obuke oko 350.000 članova afganistanskih sigurnosnih snaga.

Velika većina od 100.000 pripadnika međunarodnih snaga napustit će zemlju do kraja 2014. Sjedinjene Države, koje osiguravaju dvije trećine vojnika, predviđaju zadržati u zemlji jedan kontingent vojnika čiji broj još nisu precizirali.

Brojni promatrači sumnjaju u sposobnost afganistanskih snaga da same jamče sigurnost zemlje, posebice od talibana. Posljednjih godina su ostvareni kontakti Amerikanaca i pobunjenika, ali bez dogovora jer talibani odbijaju bilo kakvu američku vojnu nazočnost u zemlji nakon 2014.

Niz nedavnih napada, od kojih su neki bili usmjereni na Kabul, pokazuju sposobnost pobunjenika da pogode navodno najsigurnije položaje, iako nisu u stanju vojno preuzeti glavni grad.

To potvrđuje, piše AFP, i posljednji napad. Izvršen je manje od dva sata prije svečanosti prijenosa kontrole u kojem je poginulo troje civila a 24 je ranjeno.