građanski rat

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofenzivu na Idlib

28.02.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u petak Rusiju i Siriju da zaustave svoju ofenzivu na Idlib te je istaknuo da je vojni savez solidaran sa svojom članicom Turskom koja je u zračnom napadu sirijskih snaga izgubila 33 vojnika

Sirijska vojska uz pomoć ruskih zračnih snaga pokušava osvojiti sjeverozapadnu regiju Idlib, posljednje uporište pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu protiv predsjednika Bašara al-Asada. Pobunjenici imaju podršku Turske.

'Saveznici osuđuju nastavak neselektivnih zračnih napada sirijskog režima i Rusije u Idlibu', rekao je Stoltenberg novinarima nakon izvanrednog susreta veleposlanika NATO-a u Bruxellesu koji je zatražila Turska.

'Pozivam ih da zaustave svoju ofenzivu, poštuju međunarodno pravo i podrže napore Ujedinjenih naroda prema mirnom rješenju', dodao je Stoltenberg, pozvavši na povratak na primirje iz 2018. kako bi se Idlibu pružila humanitarna pomoć.

Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Prema Članku 4, svaka članica može u bilo kojemu trenutku zatražiti konzultacije ako smatra da je 'ugrožen njezin teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost'.

Sirijski građanski rat proteklih se mjeseci ponovno rasplamsao, a nakon zračnog napada u četvrtak jedan je turski dužnosnik rekao kako Ankara više neće zaustavljati izbjeglice na putu prema Europi.

EU se oslanja na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

U četvrtak su u zračnom napadu sirijskih snaga poginula 33 turska vojnika.

Rusko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA.

U izvještaju se tvrdi kako Ankara nije obavijestila Moskvu o prisutnosti svojih vojnika na tom području, iako svakodnevno komunicira s ruskom vojskom. Moskva je u petak uz sirijsku obalu poslala i svoju crnomorsku flotu s dva ratna broda, naoružana raketama Kalibr.