slučaj navaljni

NATO poziva Moskvu da da sve podatke o novičok programu

04.09.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Glavni tajnik Jens Stoltenberg je u petak pozvao Moskvu da pruži sve podatke o svom novičok programu, nakon trovanja ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnoga

"Pozivamo Rusiju da Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u potpunosti izvijesti o svom programu novičok", izjavio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon izvanrednog sastanka Saveza posvećenog aferi Navaljni.

"Saveznici NATO-a se slažu da Rusija mora sada odgovoriti na ozbiljna pitanja. Ruska vlada mora u potpunosti surađivati s OPCW-om u sklopu nepristrane međunarodne istrage".

Poručio je i da odgovorni za trovanje trebaju biti izvedeni na sud.

"Svako korištenje kemijskog oružja svjedoči o potpunom nedostatku poštivanja ljudskog života i predstavlja očito kršenje međunarodnog prava", nastavio je.

On je izjavio da je Njemačka informirala svoje saveznike iz NATO- a o rezultatima njezine istrage, prema kojima je Navaljni bio izložen neurotoksičnoj tvari tipa novičok, izrađenoj u sovjetsko doba u vojne svrhe.

Stoltenberg nije želio spekulirati o mogućim sankcijama Rusiji.

Stoltenbergov poziv, koji stiže iz saveza osnovanog tijekom hladnog rata protiv SSSR-a, mogao bi ostati bez odjeka iako se inzistira na dijalogu između Moskve i NATO-a.

Glavni protivnik Kremlja i borac protiv korupcije, Aleksej Navaljni (44), hospitaliziran je u Sibiru krajem kolovoza nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu. Zatim je prebačen u Berlin gdje je i dalje u teškom stanju.