NOVI POČETAK

NATO obnavlja formalnu suradnju s Rusijom

05.03.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u četvrtak da su se odnosi Saveza s Rusijom dovoljno poboljšali da bi mogao preporučiti zemljama članicama obnovu formalne suradnje s Moskvom

BRUXELLES - "Moj je osjećaj pozitivan u vezi s time i ostaje nam nadati se da će se ministri složiti sa mnom", rekao je Scheffer po dolasku na sastanka šefova diplomacije 26 država članica NATO-a.

S mišljenjem glavnog tajnika NATO-a slaže se britanski ministar vanjskih poslova David Miliband koji je izjavio u četvrtak da Sjevernoatlantski savez treba ponovno uspostaviti formalne odnose s Rusijom.

"Važno je da NATO krene prema obnovi rada Vijeća NATO-Rusija", rekao je Miliband. "Rusiji treba Zapad isto koliko Zapadu treba obnova odnosa s Rusijom", istaknuo je. Očekuje se da će NATO u četvrtak podržati obnovu formalnih odnosa s Rusijom.

Američki dužnosnici sada ističu zajedničke interese s Moskvom, uključivo borbu protiv islamističkih militanata u Afganistanu te iranski nuklearni program.

Američki potpredsjednik Joe Biden potvrdio je tu promjenu u politici prošli mjesec, kazavši kako je vrijeme da se "stisne tipka" za novi početak kako bi se zaustavilo pogoršanje odnosa s Rusijom.

NATO je već u prosincu najavio postupnu obnovu odnosa s Moskvom pošto su članice EU-a istaknule važnost suradnje. Pozitivni znaci dolaze i iz Rusije koja je ovaj tjedan dopustila prolazak konvoja za opskrbu američkih snaga u Afganistanu preko svojeg teritorija.

Rad Vijeća NATO-Rusija zamrznut je nakon rata u Gruziji u kolovozu 2008. godine.