NAKON RATA U GRUZIJI

NATO i Rusija službeno obnavljaju suradnju

03.12.2009 u 22:07

Bionic
Reading

NATO i Rusija odlučili su obnoviti suradnju tako što će u petak prihvatiti tri dokumenta u tu svrhu u prigodi prve službene sjednice ministarskog vijeća Sjevernoatlantskog saveza i Moskve nakon svađe zbog Gruzije u ljeto 2008., objavili su u četvrtak diplomati Saveza

'Dali smo u četvrtak zeleno svjetlo trima dokumentima, o reformi ustroja Vijeća NATO-Rusija, o programu rada za 2010. i o zajedničkoj analizi današnjih strateških prijetnja i izazova' s kojima su sučeljeni i Moskva i Zapad, rekao je jedan od tih diplomata.

'Dokumenti će se potvrditi u petak', na susretu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s kolegama iz 28 zemalja NATO-a, dodao je.'Zahvaljujući reformi, ustroji Vijeća postat će prilagodljiviji' i omogućiti 'uvođenje novih sektora suradnje', istaknuo je, ne navodeći potankosti.

'Premda to ne rješava naše stare nesuglasice' s Moskvom o pitanjima kao što je proširenje NATO-a, 'omogućit će jačanje Vijeća NATO-Rusija koje će postati uspješnije oruđe za konkretnu suradnju i politički dijalog', dometnuo je.

Pregovori su do kraja bili neizvjesni, jer su 'Rusi unijeli amandmane u zadnji čas, ali ih je Zapad prihvatio', po istom diplomatu. No 'Rusi se nisu uspjeli izboriti za posebnu skupinu za Afganistan koju su htjeli, već za podskupinu u nadležnosti veće radne skupine za vojnu i operativnu suradnju', kazao je.

Ipak, NATO-ovi ministri vanjskih poslova reći će u priopćenju da 'Savez može pregovarati o europskoj sigurnosti u okviru Vijeća NATO-Rusija, ali što se tiče prijedloga ruskog predsjednika Medvedeva, oni će se izložiti tijekom rasprava u OESS-u'.

Rusija je na ministarskoj sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ateni ovog tjedna iznijela prijedlog Ugovora o europskoj sigurnosti o kojemu je Medvedev prvi put govorio u lipnju 2008.