na području neretve

Nastrijeljena ili otrovana: Netko je ubio ženku ćelavog ibisa, vrstu izumrlu u Europi

09.03.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Uginula je ženka ćelavog ibisa Gipsy, koja je posljednjih mjeseci boravila u Hrvatskoj, pretpostavlja se nastreljivanjem ili nekom drugom vrstom fizičkog ozljeđivanja, moguće i akutnim trovanjem na području delte Neretve kod Opuzena, izvijestila je u četvrtak udruga Biom

Riječ je o vrsti ptice koja je izumrla u Europi te se u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis, zbog kojeg se vrsta pojavila i u Hrvatskoj, ponovno pokušava uspostaviti njezina populacija.

'Prirodna je smrt malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća', ističe udruga Biom, pozivajući se na satelitske podatke austrijske organizacije Waldrappteam koja provodi projekt reintrodukcije ibisa.

Podaci pokazuju da se ptica kretala između noćilišta i hranilišta te čak odletjela do otoka Šipana i nazad dan prije smrti, što upućuje na to da je bila zdrava.

Zbog dojave Waldrappteama, koji je zaključilo da je Gipsy sigurno naglo uginula i da uzrok smrti nije prirodan, Biom je s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije izašao u ponedjeljak 6. ožujka na teren delte Neretve kod Opuzena te je pronađena mrtva jedinka ćelavog ibisa.

Udruga je obavijestila policiju, koja je odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti.

Udruga navodi kako to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, podsjetivši na slučaj prije tri godine, kada su stradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero, što je završilo bez kaznene prijave.

Gipsy je u prvoj polovici prosinca iz Italije preletjela Jadran i sletjela u Kruševo kod Obrovca. Potom se zadržavala kod sela Bogdanovići blizu Vodica, uz noćenje u Šibeniku. Zatim se zadržavala na Braču, obišla Hvar te nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika.

Nakon toga je odletjela u deltu rijeke Neretve, nakratko u Bosnu i Hercegovinu, i potom se vratila na područje delte Neretve te je noćila u Kominu i hranila se kod Opuzena, gdje se zadržala sve do smrti.

Ćelavi ibis u Hrvatskoj je izumro još u 18. stoljeću, a zadnje su se jedinke gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki opstalih na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U umjetno stvorenim kolonijama projekta LIFE Northern Bald Ibis trenutno se gnijezdi oko 140 jedinki.