JEDAN MRTAV, TROJICA U BOLNICI

Nastradali u šamanskom obredu HDZ-ovca

02.01.2009 u 10:16

Bionic
Reading

Na proslavi Nove godine koju je organizirao načelnik Općine Saborsko Luka Hodak, u požaru je izgorio Ratko Barić (59) iz Saborskog, dok su u ogulinskoj bolnici završili trojica muškaraca sa simptimima trovanja

Pet muškaraca su na dočeku Nove godine sudjelovali u nekom obredu u kojem su upotrijebili biljku bun. Tek se istražuje zbog čega je jedan muškarac umro, a trojica završila u Općoj bolnici u Ogulinu sa simptomima trovanja i u halucinogenom stanju. Na Odjelu psihijatrije ogulinske Opće bolnice potvrđeno je da su na liječenje primljena trojica muškaraca iz Saborskog, koji su povezani s tim događajem, ali radi zaštite pacijenata, psihijatrica Mara Turković-Bertović nije mogla reći ništa više.

Novu godinu su, piče Večernji list, organizirano čekali načelnik Saborskog Luka Hodak (HDZ), pokojni Ratko Barić koji je bio zadužen za grijanje saune u Hodakovu objektu za obrede, tridesetdevetogodišnji Ivica Hodak (39), vlasnik kafića Senj u središtu Saborskog, Mario Tomšić (44) i Damir (prezime mu danas nije bilo poznato) iz Karlovca koji je bio gost načelnika Hodaka.

U ogulinskoj bolnici su završili Saborčani Ivica Hodak (39) i Marko Tomšić (44), te izvjesni Damir dok se načelnik Hodak osjeća dobro.

Policija utvrđuje okolnosti nesreće
Anton Hodak, prvi susjed, rekao je, uz ostalo, da je baraka služila kao sauna te da su se u njoj u novogodišnjoj noći zabavljali neki ljudi, među kojima i dvojica njegovih nećaka. Na pitanje Hine je li riječ o drogi i posljedicama njezina uzimanja, policija je odgovorila da se, među ostalim, 'uzimaju uzorci tkiva i provode preliminarna vještačenja na opijate'.

Mještani općine Saborsko, poznajući sklonosti načelnika Luke Hodaka prema istočnjačkoj filozofiji, Hare Krishni, nisu se iznenadili da je posljednjih godinu dana prakticirao i metode sjevernoameričkih Indijanaca, proglasivši se šamanom ili vračem. Hodaka su u posljednje vrijeme posjećivali poklonici indijanskih vjerovanja iz dalekog Novog Zelanda, ali i susjedne Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Naime, na svojoj internetskoj straniciLuka Hodak poziva, među ostalim, na 'pročišćenje sweat lodge', na 'radost življenja, obnovu svojih tjelesnih stanica, ispražnjenje uma od nepotrebnih misli i koncepata' te na 'mogućnost ulaska u odvojenu stvarnost, kao i trenutno iscjeljenje'.

Na osnovu tih podataka Vesna Žarković Wender, poznavateljica tehnika nekonvencionalne medicine i tajnica Društva Hrvatsko-tibetskog prijateljstva, smatra da obred u Saborskom upućuje na to da je grupa kroz zajedničku seansu htjela 'pročišćena' ući u Novu godinu.

Po njezinim riječima, u sauni se najprije obavlja tjelesna detoksikacija, a potom su uz pomoć halucinogenoga djelovanja bunike, jedne od naših najotrovnijih biljaka, učesnici seanse najvjerojatnije namjeravali 'doći do proširenja svijesti i spoznaja'.

Dodala je da problem u takvim seansama nastaje kada im se priključi netko tko za njih nije spreman, primjerice osoba koja ima latentno stanje shizofrenije, a halucinacije postaju okidač za duševnu nestabilnost.

Što se konkretno događalo i postoji li čija kaznena odgovornost na terenu utvrđuju karlovački kriminalisti, kazao je Hini načelnik Odjela kriminalističke policije Vlatko Cegur i najavio šire priopćenje medijima čim to bude moguće.