mjesečna prognoza

Nastavak toplinskih šokova ili preokret? Meteorologinja Dunja Plačko Vršnak otkriva kakvo nas vrijeme očekuje u kolovozu

01.08.2022 u 07:31

Bionic
Reading

Hoće li suše i ekstremnih vrućina biti i u nastavku ljeta? Kakvo nas vrijeme očekuje u kolovozu, za tportal je objasnila dežurna prognostičarka u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) Dunja Plačko Vršnak

Vrućina će malo popustiti tijekom vikenda zbog promjene vremena. Temperature će na kontinentu zbog toga pasti između pet i osam stupnjeva dok će se na Jadranu ova brza promjena manje osjetiti.

'Početkom kolovoza vremenske prilike se polako stabiliziraju, ali tijekom prvog tjedna u mjesecu nije isključeno da bude pojave još kojega lokalnog pljuska. No temperatura će ponovno rasti', objašnjava za tportal kakvo nas vrijeme očekuje na početku mjeseca dežurna prognostičarka DHMZ-a Dunja Plačko Vršnak.

Opet će biti vruće jer će se živa u termometru penjati između 30 i 35 stupnjeva. Vrućina, poput onih dana u srpnju, u kojima su temperature skakale i do 40 stupnjeva, navodi, ne bi trebalo biti.

'No i dalje će biti iznadprosječno, ali ne ekstremno toplo', dodaje dežurna prognostičarka.

Temperature će na pojedinim područjima zadovoljiti kriterije za toplinske valove.

Prema mjesečnoj prognozi, dodaje, povremeno će biti vruće i vrlo toplo, ali s nešto nižim temperaturama od onih iz srpnja.

  • +2
Ljetna vrućina Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

U drugome tjednu kolovoza, dodaje prognostičarka DHMZ-a, živa u termometru vrtjet će se oko 30 stupnjeva. Osjetnog osvježenja zasad nema na vidiku ni u drugom dijelu mjeseca. Na području cijele Hrvatske bit će iznadprosječno toplo, a u gorskoj Hrvatskoj toplije nego u višegodišnjem prosjeku.

'Definicija vrlo toplog vremena je kad su temperature iznad 25 stupnjeva, a vrućeg kad su iznad 30', tumači Plačko Vršnak, napominjući da će 'ljeto i dalje biti toplo'.

Znatnijih količina oborina ne bi trebalo biti, pa će se time nastaviti dugotrajna suša, osobito na Jadranu i u Dalmaciji.

'Dio Jadrana mogao bi dobiti nešto kiše, ali može se dogoditi da na krajnjem jugu ne padne gotovo ništa. Vrlo je vjerojatno da će se nastaviti suša na tome području, kao uostalom i na području cijele Hrvatske', poručuje dežurna prognostičarka uz napomenu kako nije isključeno da bi u kolovozu moglo biti kiše, ali pri tome neće pasti znatnije količine.