SJEVERNA KOREJA

'Naša će raketa jednom dosegnuti Ameriku!

13.12.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Idući korak Sjeverne Koreja, nakon što je uzbunila svijet lansiranjem satelita u orbitu, vjerojatno će biti nuklearni pokus i to treći po redu te nepredvidljive države

Nuklearni pokus bit će logičan slijed događaja nakon uspješnog lansiranja rakete u srijedu, izjavili su analitičari.

Za Sjevernu Koreju i njezinog apsolutnog vladara Kima Jong-una, troškovi raketnog programa i s tim povezani napori na području razvoja nuklearnog oružja, koje vlada Južne Koreje procjenjuje na 2,8 do 3,2 milijarde američkih dolara od 1998. godine, kao i rizik od dodatnih sankcija UN-a nisu uračunati u kalkulaciju Pjongjanga.

'Sjeverna Koreja će inzistirati na tome da su bilo kakve sankcije nepravedne, a u slučaju pooštravanja sankcija velika je vjerojatnost da Sjeverna Koreja provede nuklearni pokus', rekao je Baek Seung-joo s Korejskog instituta za sigurnosne analize.

Vijeće sigurnosti UN-a sprema se razmotriti moguće odgovore na lansiranje sjevernokorejske rakete za koje kaže da predstavlja kršenje sankcija nametnutih 2006. i 2009. godine, a kojima je Pjongjangu zabranjen razvoj raketa i nuklearnog oružja nakon dva nuklearna pokusa.

Jedino je iznenađenje, po mišljenju analitičara, da Vijeće sigurnosti izgleda vjeruje da može odvratiti Pjongjang od budućih nuklearnih ili raketnih pokusa.

Čak i Kina, koja jedina pruža potporu Sjevernoj Koreji, ima ograničeni utjecaj na državu čija politika slijedi ideologiju da 'bez obzira na to koliko je mir dragocjen, nikada nećemo za njega moliti. Mir leži na kraju cijevi naše puške'.

Najkasnije u kolovozu Sjeverna Koreja je pokazala da je svjesna kako će drugo lansiranje rakete ove godine, nakon neuspješnog pokušaja u travnju, biti primljeno u washingtonu.

'Istina je da raketa koja nosi satelit i raketa s bojevom glavom koriste sličnu tehnologiju', objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju na osam stranica koje je prenijela novinska agencija KCNA 31. kolovoza.

'SAD gleda na našu raketu koja može nositi satelit kao na raketu dalekog dometa koja će jednoga dana dostići i SAD jer on smatra Sjevernu Koreju neprijateljem.'

Andrei Lankov, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Kookmin u Seulu, rekao je da se Pjongjang možda nada da će se SAD konačno suočiti s neugodnom stvarnošću te da će započeti pregovore u svrhu usporavanja ili zamrzavanja, ali ne i ukidanja njihovog nuklearnog i raketnog programa.

'Ako je takav dogovor moguć, samo saznanje nije dovoljno. SAD će morati platiti, morat će pružiti velikodušnu 'pomoć' kao nagradu za voljnost Sjeverne Koreje da uspori ili nakratko stane', kazao je Lankov.

Nedavne satelitske snimke su pokazale da je Sjeverna Koreja obnovila staru cestu koja vodi do lokacije na kojoj se vrše nuklearni pokusi u planinama na sjeveroistoku zemlje. Također je uklonila snijeg s jednog od ulaza u pokusni tunel.