promjena vremena

Narančasti alarm izdan za jednu regiju: Mogući olujni udari vjetra, tuča i poplave

29.08.2023 u 08:58

Bionic
Reading

Danas će posvuda biti svježije vrijeme, a sutra se očekuje još svježiji dan. Prognostičari DHMZ-a za danas su izdali narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za riječku regiju. Do četvrtka će biti pljuskova i grmljavine, ponegdje vrlo vjerojatno i tuče, olujnog nevremena, na Jadranu i juga i pijavica, a u nastavku tjedna stabilnije i sunčanije

'Budite spremni na jača grmljavinska nevremena i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu', upozoravaju prognostičari DHMZ-a.

Na istoku Hrvatske danas će biti promjenjivo oblačno s nekoliko lokalnih pljuskova, uglavnom popodne, te osjetno svježije nego proteklih dana. Vjetar umjeren južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 17 do 20 °C, a najviša od 27 do 29 °C. U središnjoj Hrvatskoj ujutro oko 16 °C, danju između 25 i 27 °C. Sunčana razdoblja bit će prekidana povremenom kišom. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina uglavnom će biti popodne.

Vjetar slab ili ponegdje umjeren južni, na sjeveru i sjeverni. Na zapadu promjenjivo od jutra, u gorju povremeni pljuskovi, na sjevernom Jadranu lokalno i nevere. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, ponegdje s olujnim udarima. Jutro u gorju svježe, na obali najniža temperatura zraka oko 20 °C, a najviša većinom između 20 i 25 °C. U Dalmaciji promjenjivo sa sunčanim razdobljima i osjetno svježije, mjestimice će biti kiše, a postoji umjerena vjerojatnost za jači lokalni pljusak s grmljavinom i neverin.

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak pa će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša temperatura zraka od 24 do 27 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano, ali nestabilno - vjerojatnost za jači pljusak i grmljavinu najveća je kasno popodne i navečer. Izmjenjivat će se umjereno i jako jugo, oštro i jugozapadnjak, a temperatura mora i dalje će biti oko 27 °C - baš kao i najviša temperatura zraka, prognoza je Izidora Pelajića iz DHMZ-a za HRT.

Crni oblaci nad Kvarnerom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic / pixsell

Do četvrtka na kopnu nastavak nestabilnog vremena s povremenom kišom, potom stabilnije, sunčanije i malo toplije. Srijeda će biti najoblačniji i najsvježiji dan ovog tjedna s najvišom temperaturom oko 22 °C. Na Jadranu su nevere moguće i u srijedu, a u četvrtak još može tek lokalno zagrmjeti u Dalmaciji. Od petka svuda sunčanije. Južina će slabjeti, a u četvrtak će na sjevernom dijelu okrenuti na umjerenu buru, potom i sjeverozapadnjak.

  • +6
Crni oblaci nad Kvarnerom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL