JOSIPOVIĆ POTVRDIO

Napravljen prvi draft prijedloga izmjena Ustava

10.09.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je danas da je napravljen "prvi draft" prijedloga izmjena Ustava koje je pokrenuo, no nije htio govoriti o pojedinostima kazavši da je to još preuranjeno, jer je za pojedina pitanja predloženo nekoliko varijanti koje "treba raščistiti"

"Sada smo u fazi da je napravljen prvi draft s nekoliko varijanti za pojedina pitanja koja moramo raščistiti. Možda je zato i malo preuranjeno izlaziti u javnost o detaljima. Bit će prilike, bit će javna rasprava", rekao je Josipović u izjavi novinarima upitan u kojoj je fazi prijedlog ustavnih promjena koji izrađuje njegova radna skupina.

Josipović ponavlja svoj stav da hrvatsko društvo i država trebaju "novi institucionalni okvir koji će biti efikasniji i demokratičniji, koji će biti moderniji nego što je to postojeći Ustav koji je odigrao važnu ulogu u vrijeme kada je nastao".

"Moja je ideja da nakon predsjedničkih izbora ponudim jedan cjeloviti tekst na raspravu; tu će sigurno biti promjena i usuglašavanja. Vidjet ćemo hoće li i u kojoj će mjeri stranke biti voljne prihvatiti takav koncept. Za takav jedan novi koncept ja sam spreman tražiti povjerenje na referendumu", dodao je.

Najavljuje da će neke od tema "otvarati u predstojećem razdoblju". "Ako govorimo o sadržaju i pojedinim temama, ja ću neke od tih tema otvarati u predstojećem periodu, možda ne samo ili primarno kao dio rasprave o Ustavu, jer glavninu rasprave očekujem početkom iduće godine, nego i kao raspravu o nekim gorućim, važnim pitanjima koja su odlučujuća ovog trenutka za gospodarski, ali i za demokratski i politički razvoj Hrvatske", objašnjava.

Riječ je, rekao je, o decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske, političkom sustavu, izbornom sustavu, unutarnjoj demokraciji i demokraciji unutar stranaka, novoj generaciji ljudski prava, održivom razvoju.

"Naravno, na ustavno-pravnoj razini to se može svesti na jednu, dvije ili pet rečenica, ali Ustav je takav dokument da i iz takvog kratkog teksta generira rasprave i razvoj i na pravnoj razini i u praktičnom životu", istaknuo je.

Budući da su se u pojedinim medijima pojavile informacije da će kroz izmjene Ustava tražiti povećanje ovlasti predsjednika Republike, Josipović je na pitanje novinara o tome odgovorio da nije riječ o povećanju ovlasti, već o njihovu preciziranju.

"Ne bih ja to nazvao povećanjem predsjedničkih ovlasti; mislim da se one moraju precizirati. Moraju se učiniti funkcionalnima, ali nikakvih novih ovlasti u ovom tekstu nije bilo", kazao je Josipović u izjavi novinarima nakon što je odlikovao istaknute hrvatske sportaše u povodu Hrvatskog olimpijskog dana.