'Ovo je vrijeme preživljavanja'

[FOTO/VIDEO] Napokon poznato kako će izgledati korona Advent u Zagrebu: Nema klizališta, fokus na kvartove

10.11.2020 u 12:48

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će se Advent održati uz pridržavanje mjera i odgovorno ponašanje. 'Zabliještit će svih 17 gradskih četvrti. To je ideja naših ugostitelja. Organizirat ćemo ono što možemo', rekao je Bandić

'Ovo je vrijeme preživljavanja. Doći će bolje vrijeme. Proći će i ovo', dodao je Bandić. Navodi da, osim 15 do 20 obrtnika, nitko neće imati kućicu u gradu.

Gradonačelnik Bandić pobjegao je od novinara nakon pitanja o ostavci šefa Gradskih groblja.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, dr. Zvonimir Šostar kazao je da je većina zaraženih asimptomatična, stoga se raspravlja o novim mjerama u Zagrebu, javlja Dnevnik.hr.

'Moramo naći balans između zdravlja i gospodarstva. Neće sve biti u onom obliku kako pamtimo, a napravit ćemo sve da bi epidemiološke mjere bile provedene', rekao je Šostar.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld najavila je da će biti pripremljena adventska događanja.

'U tom smo smislu osmislili slogan 'Advent u Zagrebu, osjetite svjetlost'. Ono što smo zadržali su brojni projekti koji će se povezati s kulturom. Imat ćemo brojna događanja, kulturna, deset festivala glazbe te projekt pod nazivom 'Svjetlost Zagreba', za koji pozivamo Zagrepčane i Zagrepčanke da okite svoje prozore', rekla je Bienenfeld i dodala da je u planu šetnja zagrebačkim crkvama i projekt proširene stvarnosti.

Kako je rekla, ove godine neće biti organizirano klizalište na Tomislavovu trgu. 'Organizirat ćemo druge projekte', objasnila je Bienenfeld.

Obrtnici i ugostitelji nezaobilazni na Adventu

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar kazao je da je dobro što će obrtnici i ove godine biti dio Adventa. 'Moramo preživjeti. Nadam se da ćemo s ovim Adventom vidjeti svjetlo u novu budućnost', dodao je Trojnar.

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da je dobro to što je ugostiteljima omogućen rad i u lošijim vremenskim i epidemiološkim uvjetima.

  • +11
Konferencija za medije povodom Adventa u Zagrebu u uvjetima pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Znamo da je nemoguće organizirati Advent kao što je bio prije. To je skupo, rizik je prevelik. Mi ćemo se prilagoditi tako da ljudi mogu u kafiću koji im je blizu doma konzumirati kuhano vino, čaj ili kavu, da svi građani imaju duh adventa u svom dijelu grada', objasnio je Medak.

'Na samim terasama možemo raditi modifikacije u obliku ponude kuhanog vina i ostalih napitaka. Bez epidemioloških okvira nećemo biti u mogućnosti raditi. Ovako ćemo sačuvati sva radna mjesta, što nije mala stvar', dodao je Medak.