TENZIJE

Napeto na Kosovu zbog spomenika u Preševu

21.01.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon što je srpska žandarmerija srušila spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu na jugu Srbije stanje se zaoštrilo na Kosovu gdje lokalni Albanci iz osveta napadaju simbole srpske zajednice i njihovu imovinu

Nepoznate osobe bacile su na zgradu općine Kosovska Mitrovica dva Molotovljeva koktela, koja su pričinila manju materijalnu štetu na zgradi općine. Predsjednik općine Krstimir Pantić je izjavio da se incident dogodio u nedjelju u 20.40 sati u nazočnosti vojnika KFOR-a, koji su se, nakon što su građani počeli okupljati, povukli s lica mjesta. On je kritizirao postupak KFOR-a i najoštrije osudio vinovnike tog incidenta.

Na srpskom pravoslavnom groblju u selu Klokot, kod Kosovske Vitine, porušeno je 27 spomenika, javio je KiM radio. Predsjednik općine Klokot Saša Mirković rekao je u nedjelju navečer tom radiju da je šokiran ovim vandalskim činom na srpskom groblju.

'Mislio sam da se ovakvo nešto neće događati na Kosovskom Pomoravlju, ovo je najgore što nam se moglo dogoditi. Nema većeg zla od ovoga i nema rečenice kojom bih mogao osuditi ovakav akt. Ovdje mrtvi nemaju mira', izjavio je Mirković.

Poziv Albancima da unište srpsku crkvu u Đakovici sinoć oko 20 sati, nakon što je uklonjen spomenik OVPBM, uputila je ANA, piše Koha ditore. ANA je paravojna postrojba makedonskih Albanaca koja se borila protiv središnjih vlasti u kratkom građanskom ratu u toj zemlji.

Inače jutro u Preševu protječe mirno, aAlbanci s juga Srbijeodržat će u podne u Preševu prosvjed zbog uklanjanja spomenika borcima OVPBM. S druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da nema nijednog razloga za prosvjed, jer je spomenik uklonjen, a ne uništen i da je sve prošlo bez ikakvih incidenata.