kosovo bolna tema

Napeti odnosi: Osmani i Vučić izbjegavaju se na skupu u Moldaviji

01.06.2023 u 15:17

Bionic
Reading

I srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovska predsjednica Vjosa Osmani u četvrtak su u Moldaviji tvrdili da njihove zemlje rade na deeskalaciji krize na sjevernom Kosovu, no nijedna strana nije pokazala znakove ublažavanja svojih suprotnih stavova.

Pri dolasku u Moldaviju, na skup Europske političke zajednice, formata koji okuplja pedesetak europskih čelnika, Vučić i Osmani nisu se osvrnuli jedno na drugo čak i kad su stajali na nekoliko metara udaljenosti, piše agencija Reuters.

Obje strane su pod međunarodnim pritiskom da riješe posljednju u nizu kriza između dvije prijestolnice. Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Osmani je rekla da Beograd pokušava destabilizirati Kosovo jer se ne može nositi s proglašenjem neovisnosti od Srbije iz 2008. godine.

„Svi shvaćamo da prava prijetnja zapravo dolazi od odbijanja Srbije da prizna postojanje Kosova kao suverene države“, kazala je.

Optužila je Vučića da na većinski srpskom sjeveru Kosova podržava kriminalne bande koje su odgovorne za ozljeđivanje NATO-vih snaga i srpskih prosvjednika.

„Predsjednik Vučić treba prestati podržavati kriminalne bande na Kosovu. To je to što mora učiniti ako uistinu želi mir. Tek to mora pokazati“, nastavila je Osmani.

Srbija odbacuje te optužbe, a Vučić je u svojoj retorici u Moldaviji bio smireniji od Osmani, piše Reuters.

Kazao je da kosovske vlasti moraju povući „navodne gradonačelnike“ sa sjevera te je ustvrdio da su kosovske specijalne snage tamo ilegalno.

„Srbija će učiniti sve što može da deeskalira situaciju, što znači da ćemo pokušati uvjeriti Srbe da napreduju mirno i miroljubivo“, rekao je.

Summit u Moldaviji Izvor: EPA / Autor: DUMITRU DORU

Odvojeni sastanci

Srbi na sjeveru Kosova traže implementaciju dogovora iz 2013. pod posredovanjem Europske unije kojim je predviđeno stvaranje zajednice autonomnih srpskih općina na sjeveru.

Osmani i Vučić će se u četvrtak odvojeno sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Nema naznaka da će se sastati i međusobno. Vučić je rekao da ne zna ni tko od predstavnika Kosova dolazi na skup. 

Pokretačka snaga operacija specijalnih jedinica na sjeveru, održanih na dan kad je Vučić u Beogradu organizirao skup svojih pobornika, kosovski je premijer Albin Kurti. Zbog toga ga je međunarodna zajednica kritizirala, pa i SAD, dugogodišnji saveznik Kosova.

No na skup je stigla Osmani koja je najavila razgovore s „europskim čelnicima koji su za mir, stabilnost i vladavinu prava“.