gušenje nasilja

Glavni tajnik NATO-a: Spremni smo poslati još vojnika na Kosovo!

01.06.2023 u 11:09

Bionic
Reading

NATO je spreman rasporediti još više vojnika na Kosovu kako bi ugušio nasilje na etnički polariziranom sjeveru, rekao je u četvrtak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg dodajući da je prvo pojačanje od 700 vojnika na putu tamo.

''NATO će ostati na oprezu. Bit ćemo tamo kako bismo osigurali sigurno i zaštićeno okruženje, ali i da smirimo i smanjimo napetosti'', rekao je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Oslu.

Nemiri na sjeveru Kosova su se intenzivirali otkad su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u području s većinskim srpskim stanovništvom nakon travanjskih izbora koje su bojkotirali Srbi.

NATO je odlučio pojačati svoju misiju od 4000 pripadnika u regiji sa 700 dodatnih vojnika nakon što je u ponedjeljak ozlijeđeno 30 pripadnika KFOR-a i 52 srpska prosvjednika.

  • +10
Vojnici KFOR-a na Kosovu Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Stoltenberg je nazvao nasilje nad vojnicima NATO-a "potpuno neprihvatljivim" i rekao da saveznici pripremaju još trupa u slučaju da NATO treba poslati dodatna pojačanja u regiju.

''Naša poruka i Beogradu i Prištini je da se moraju uključiti, u dobroj vjeri, u dijalog uz posredovanje EU'', dodao je.